När Annie Ankervik stod och fixade en bruduppsättning berättade den blivande bruden att hon skulle gifta sig två gånger. Den första gången på svenskt vis och den andra på eritreanskt vis, eftersom hennes man var därifrån. När Annie fick se bilden på den eritreanska håruppsättningen som bruden skulle ha föll hon pladask.
– Jag blev störtkär och kände att det där var jag tvungen att lära mig. Jag tjatade till mig att få komma hem till bruden och träffa kvinnan som skulle göra hennes andra frisyr så att hon fick visa mig hur man gjorde, säger hon.

Nu var hennes eritreainspirerade håruppsättning med och tävlade i Årets frisör.
– Det är en remix av en eritreansk bröllopsuppsättning. Flätan är ju klassisk men jag ville göra något unikt.

Hon tävlade med frisyren i kategorin Avantgarde. I den kategorin har hon varit nominerad två tidigare gånger. I år var hon också nominerad i kategorin Dam. Siktet var inställt på vinst denna gång.
– Jag är superglad! Det var en väldig lättnad, det var ju rätt skönt att det äntligen hände. Man blir ju sugen på mer. Det är så god stämning på tävlingen, alla peppar varandra att göra sitt bästa. Det är inte som att man är konkurrenter, säger hon.

Avantgarde-kategorin beskriver hon som att de tävlande måste uppfinna hjulet en gång till. Där kan hon få utlopp för hela sin kreativitet. Ibland handlar det om hårdträning, andra gånger mer om att gå på känsla.
– Hår är ett levande material och det blir olika varje gång så man måste vara flexibel.

Annie Ankervik har jobbat som frisör i tio år. Hon fastnade för jobbet eftersom man både får träffa massor med människor, vara kreativ och jobba med händerna.
– Det är ett hantverk men det går också att vara väldigt teknisk och analytisk.

Det svåraste med jobbet tycker hon är att få tillräckligt med tid till allt hon vill göra.
– Jag önskar att dygnet hade fler timmar!

Fakta Annie Ankervik

ÅLDER: 29 år.
JOBBAR: På Frank Atelier i Kalmar. Hon är också frilansande hårstylist och make up-stylist.
AKTUELL: Vinnare av Årets frisör i kategorin Avantgarde.
FAMILJ: Man.
INTRESSEN: Jag älskar att resa. Det ska vara äventyrsresor, inte bara sola och bada. Senaste resan var att köra Highway 1 i USA.