– Sedan affärstidslagen försvann har vi haft ett laglöst land, affärer öppnar upp mer och mer. Handels har en rekommendation om hur butiker ska ha öppet, hur många följer den? sa Elisabeth Sandback från talarstolen.

Till vardags jobbar hon på Ica Sjöhagen i Västerås och hon tog till orda för att argumentera för en affärstidslag som reglerar öppettiderna. En sådan lag har tidigare funnits, men avskaffades 1972. De medlemmar som gick upp och stöttade hennes resonemang framhöll bland annat att sena öppettider leder till problem med att få barnomsorg och att ta sig hem med kollektivtrafiken.

Handels förbundsstyrelse höll inte med utan tyckte att Handels policy räcker. Den säger att butiker ska ha öppet som längst vardagar 8-21 och helger 9-21. Vill butiker ha öppet längre än så ska facket kalla till förhandling.
– Vi är frustrerade över att vi inte kommit längre i frågan. Men om vi är ihärdiga i att förhandla blir våra ramar tydliga, och vi måste sprida information om säkerhetsriskerna, sa Per Lilja från förbundsstyrelsen.

Han framhöll också att det finns en splittring i frågan. Även bland Handels egna medlemmar finns de som vill jobba sena kvällar, allmänheten vill kunna handla när som helst och bland politiska partier finns inte heller ett stöd.
– Det är inte realistiskt att nå framgång i det här, sa Per Lilja.

Men kongressen höll inte med förbundsstyrelsen. Efter votering och rösträkning vann Elisabeth Sandbacks förslag med 168 röster mot 115.