Sabina Gustafsson och Katja Limmer gillar nattskiften. Det är något med atmosfären. Lugnare tempo och schystare kunder.

Nattskiftet stämplar in. Klockan 22, tisdag i ett Helsingfors som är på väg att runda av dagen. Katja Limmer har bytt om till blå arbetskläder, hon är redan varm och kavlar upp armarna, drar på sig jobbhandskarna med en snärt. Varuleveransen kommer direkt och hon manövrerar trucken med gouda och färskost vant mellan kunderna på golvet.
– Tisdag är ostdag, säger Katja och parkerar pallen vid hyllan.

Sedan januari är det fritt fram för butiker i grannlandet Finland att ha öppet hur länge som helst. Då slopades den lag som strikt reglerade när de fick öppna och stänga. Mataffären S-market valde att löpa linan ut. En skylt de glömt ta ner skvallrar om de gamla öppettiderna. Måndag till lördag 7–22, söndag 10–22.
– Jag gillar att vara ledig på dagen och vaken på natten. Det är lugnare i butiken och jag får tid att tänka. Tänka på livet, säger Katja.

En stor skillnad mellan att jobba dag och natt är att kunderna oftare varit på krogen. En lördag för någon vecka sedan började Katja prata med en kund om att hon skulle på semester. En annan kund hörde och anslöt till snacket. Katja berättade att de skulle ra hennes födelsedag. Det hörde en tredje kund och det slutade med att allihopa sjöng Ja må hon leva för henne på butiksgolvet.
– Självklart kommer det in killar som är sura för att de inte fått någon tjej under kvällen. Men de flesta som kommer är kompisgäng, många i min egen ålder, det är mycket liv och skämt. Jag har inte sett något galet, bara hört om en kille som stal en biff.

Butiken ligger mitt i stan. Om det blir stök och otrevligt finns en eller flera säkerhetsvakter på plats i butiken varje natt.
– Enda gången jag behövt dem var när några ungdomar var lite högljudda och satt på vår bänk i fem timmar. Den är inte till för att vänta på bussen på.

I natt är de fem som jobbar. Katja, Laura, Mia, Noora och Sabina. Och så Janne, vakten. I mörk kostym går han runt i butiken eller sitter i rummet där han ser övervakningskamerorna. Det är oftast lugnt tycker han. En gång har han fått gripa in.
– Några fulla killar var nära att börja bråka. Jag tog ut en av dem. Klockan var 5 en fredag morgon.

Två av tjejerna har kassan. Tre är på golvet och packar upp varor. Sabina Gustafsson sitter på huk i en av gångarna och staplar flaskor med mineralvatten i hyllorna. Håret är uppsatt i en knut. Svetten glittrar till.
– Det är det här jag tycker är kul. Jag blir tröttare av att sitta i kassan.

Vid midnatt är Katja nästan klar med osten. Hon tar en kvarts rast, en kaffe, yoghurt och cigg. 00.21 har det blivit kort kö i kassan. Kunden Laura Lindstedt har precis betalat. Hon är författare och på väg hem efter en lång dag med många deadlines. Hennes man bad henne kompletteringshandla till en sen middag, fisk och krossad potatis. Robert Dolie och Sebastian Möller är på besök från Berlin och köper groggvirke. Och en macka, chips och vatten. På torsdag drar de vidare till Tallinn.

Kollektivavtalet säger att det är frivilligt att jobba natt. Även innan S-market började ha öppet dygnet runt jobbade man nätter med att packa upp varor. Sabina och Katja har jobbat det skiftet ett tag, men mer nu.
– Jag brukar ha fyra eller fem nätter efter varandra, två gånger i månaden. Sen får man några dagar ledigt för att få tid att vända dygnet, säger Sabina.

För Mia Jusslin och Laura Lankinen i kassan är det framför allt nattillägget på lönen som är avgörande. Mia har precis fått anställning i butiken, Laura har jobbat här i två år. Båda är nya nattsuddare och jobbar runt en vecka natt i månaden.
– Jag gillar när det inte är lika fullt upp och mycket kunder. Och folk är annorlunda på natten. Många kommer när barerna stängt och gillar att prata. Även om de är lite påverkade är de vänligare, säger Laura. 

De sena kunderna är inte bara krogbesökare som vill ha fryst pizza. De är även nattarbetare från flygplatsen och restauranger. Många är unga. Men också pensionärer som gillar att handla i lugnet efter storhandlarstressen.

Det tråkiga med att jobba när kunder är i butiken tycker Katja är att hon inte längre kan sjunga när hon jobbar. Förut skruvade de anställda upp musiken när butiken stängt. De gick laget runt så alla fick välja låtar de blev pigga av. Nu skvalar låg radiomusik ur högtalarna.
– Vid 2–3-tiden, om det är lite kunder, får vi sätta på oss hörlurar och lyssna på vår egen musik. Upptempo driver mig, säger Katja.

Tjejerna på S-market har svårt att se några nackdelar med dygnet-runt-öppet. Det är frivilligt att jobba och vakterna ger trygghet. Deltidare har fått fler timmar. Katja gick från 30 till 35 timmar.
– Chefen gick runt och frågade vilka som ville öka sina kontrakt. Visst är mycket nytt, men på det hela taget är det positivt. Men det är inte bra att bara jobba natt. Du måste se andra människor också, ler Katja.

Klockan 6 slutar nattpasset och till och med grannen McDonalds har stängt. Att promenera hem de tio minuterna nerför gatan och möta det trötta morgonfolket är något Katja gillar. Hemma äter hon en liten frukost innan sängen kallar.
– Min pojkvän jobbade som bartender innan, men är sjukskriven nu. Han är van vid dygnsrytmen så ibland stannar han uppe och så lägger vi oss ihop. 

OB i finska butiker

Kl 18–24, vardag: 4,10 euro/timmen i huvudstadsregionen och 3,92 euro/timmen i övriga Finland.

Kl 00–06, måndag–lördag: 6,16 euro/timmen resp. 5,89 euro/timmen.

13–24, lördag: 5,35 euro/timmen resp. 5,17 euro/timmen.

Söndag: Dubbel lön.

1 euro = 9,18 SEK (20/4) 

Fakta

Lag om öppettider före nyår...

Före årsskiftet fanns en lag om hur butiker fick ha öppet i Finland: som längst 7–21 på vardagar, 7–18 lördagar och 12–18 söndagar. Högtidsdagar helt stängt. Butiker har kunnat få dispens från lagen, exempelvis S-market.
Öppettiderna släpptes fria för att de fysiska butikerna skulle klara sig i konkurrensen från näthandeln. Och för att skapa jobb.

... och efter nyår

Nu är det fritt fram att hålla öppet när och hur länge som helst. Enligt kollektivavtalet kan arbetsgivaren inte kräva att personalen ska jobba 23–06. Samtycke krävs. Deltidare har rätt till fler timmar före nyanställningar.

... och i Sverige

1972 avskaffades affärstidslagen, som bland annat sa att butiker skulle ha söndagsstängt. Arbetstidslagen förbjuder dock arbete mellan 24–05. Dispens kan ges av facket eller Arbetsmiljöverket, men Handels säger generellt nej med motiveringen att butiker inte fyller samma samhällsbehov som exempelvis sjukhus.