Barn får ofta frågan om vad de vill bli när de blir stora. En fråga som återkommer genom hela barndomen: vad vill du bli när du blir stor?

Med den frågan vill vuxna förhoppningsvis stimulera barns fantasi och drömmar. Du kan bli allt från himmel och jord och ingenting kan stoppa dig. Våga dröm är budskapet.

Just nu arbetar fackförbundet Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel hårt för att fler ska kunna se en karriär och framtid i att jobba på butik, som frisör eller på lager. Jobb inom handeln borde helt enkelt toppa de årliga listorna över svenskars drömjobb.

Varför inte? Yrken inom handeln har funnits sedan människan började med avtal och är i dag en grundbult för den svenska tillväxten. Det är en bransch som sysselsätter hundratusentals svenskar och kräver god ledarskaps- och kommunikationsförmåga. Att vara frisör, florist eller hjälpa människor att hitta rätt festklänning borde vara många svenskars drömjobb. Så vad är problemet?

Kanske för att urholkad anställningstrygghet rimmar dåligt med drömjobb? Det är svårt att locka människor att stanna hela sin yrkestid i en bransch som domineras av tidsbegränsade anställningar. Dessutom är risken stor att du aldrig kommer få möjlighet till en heltidstjänst. Visst är det underbart att tvingas ha på sin mobil hela dagen för att inte missa om arbetsgivaren inkallar en till jobbet – genom sms.

Tillsvidareanställningar inom handeln har blivit allt mer sällsynta med åren. Enligt Handels senaste rapport är det nu endast var fjärde anställd som har fast jobb. Som om arbetsgivarna inte vill att de anställda ska ha en framtid på arbetsplatserna.

Vad vill du bli när du blir stor? En visstidsanställd försäljare på halvtid.

Om branschen verkligen vill att fler ska se en karriär inom handelsyrken och inte bara se det som jobb i väntan på något bättre måste villkoren förändras. Drastiskt.

Ungdomar som precis tagit studenten och planerar för vad som ska bli av med dem ska våga drömma om att jobba inom handeln. För en längre tid. Svårt att göra det om det första jobbet efter studenten inte ens kan ge en egen lägenhet.

I dag drömmer handelsanställda om anställningstrygghet. Vore det inte mer spännande att få drömma om hur man kan förändra sin yrkesroll och vad man kan göra för att arbetet ska fortsätta vara meningsfullt om 20 år? För yrken inom handeln kan faktiskt vara drömjobb.

Yasmin Hussein
Frilansskribent från Aftonbladets ledarskribentutbildning