Kollektivavtal, skattejämkning och otrygga anställningar. Kring dessa ämnen kretsar frågorna som Karina Cubilla och hennes kamrater stöter på under LO-kampanjen Facket på sommarjobbet som nu dragit igång på flera håll i landet.

– Vi träffar många som inte har så bra koll på vad LO och facket är och vad de står för. Det kan också vara praktisk information, till exempel att man alltid bör få ett anställningsbevis av arbetsgivaren. Det är kul! Även om vädret här i Malmö är jättedåligt just nu, säger Karina Cubilla, som till vardags arbetar på Kjell & Co:s lager.

För dagen deltar nio aktiva i kampanjen. Fem är från Handels, resten kommer från Hotell- och restaurangfacket, Elektrikerna och Kommunal. I Malmö är man ute och informerar de närmsta två veckorna.

– Det ser lite olika ut på olika håll. I Stockholm pågår det i fem veckor. Oavsett var man är i landet så har vi alla det gemensamma målet att träffa och informera unga sommarjobbare. Det finns många med otrygga anställningar där ute, så det behövs, säger Karina Cubilla.

Fakta: LO-stöd till sommarjobbare

Jobbar du i sommar och har fackliga frågor? Ring LO:s hjälptelefon på 020-56 00 56. Hjälptelefonen har förstärkt bemanning under sommaren och svarar varje vardag mellan 09.00-18.00. På www.ung.lo.se finn mer information.

Även Handels telefon Handels Direkt är öppen 08.00-16.00 under sommaren. Numret dit är 0771-666 44.