Är det svårt att ansöka? Vad kostar det? Kan licensen förfalskas? Frågorna var många under informationskvällen om den nya frisörlicensen på Scandic Uplandia i Uppsala.

– Jag tycker att det är en superidé. Licensen visar upp att man har utbildning och sköter sin ekonomi. Jag har redan fått feedback från kunder som sagt de aldrig kommer att gå till en olicensierad frisör igen, säger Ulrika Falck som var på plats tillsammans med kollegor från salong Estetica.

Hon är en av de cirka 1 000 frisörer som ansökt om licensen sedan den släpptes i våras. Träffen i Uppsala är en av 21 möten som just nu ordnas över landet för att få ännu fler att söka.

– Licensen höjer yrkesstatusen och gör branschen tryggare. Både för kunden och för de anställda, säger Mia Jansson, frisörombudsman på Handels.

Till skillnad från gesällbrevet, som endast visar att man gått utbildning, samlar licensen även flera andra kunskaper hos frisören. Bland annat ges bokstaven D ut till företagare med kassaregister, och E innebär att man har gått yrkeslärarutbildning.

Licensen är tänkt att sättas på frisörens spegel likt ett ”körkort”. Förutom att höja yrkesstatusen och lyfta fram utbildning hoppas parterna att licensen ska bidra till bättre ordning och reda. Enligt Skatteverket är 20-25 procent av branschens omsättning i dag svart.

– Det hjälper oss att sätta press på politikerna så att det till slut blir ett lagkrav på utbildning, säger Ted Gemzell, vd på Frisörföretagarna.

Turnéplan frisörlicens

En turné för att lyfta fram frisörlicensen pågår just nu i 21 orter över landet. Här nedan är en lista på återstående träffar. Alla aktiva frisörer är välkommen och anmälan görs här.

28/9 - Norrköping, Scandic City

29/9 - Linköping, Scandic City

4/10 - Skövde, First Hotel Billingehus

5/10 - Jönköping, Scandic Elmia

6/10 - Borås, Scandic Plaza

11/10 - Halmstad, Scandic Hallandia

12/10 - Växjö, Scandic

13/10 - Kalmar, Scandic Väst

18/10 - Helsingborg, Scandic Nord

19/10 - Lund, Scandic Star

20/10 - Kristianstad, Quality Hotel Grand

Fakta: Frisörlicens

Licensen finns i fem steg, från A till E. En A-licens kräver grundutbildning och avklarat delprov där man bland annat testas i kunskaper kring kemikalier i hudvårdsprodukter.

För B-licens krävs gesällbrev och för C-licens mästarbrev. D-nivån ställer krav på ”seriöst företagande” och E-licensen innebär att man måste vara utbildad yrkeslärare.

Ansökan görs på på frisörlicens.se och kostar 500 kronor.