Kockskola för barn är bara ett av många event som Helen Karlsson arrangerar på butikens ”matvind”.

– Kunderna gillar händelser, och att känna sig utvalda, säger hon.
Ett lager ovanför butiken har gjorts om till ”matvind” med plats för 120 personer.
– Här träffar vi våra kunder på en ny nivå. Vi pratar mat och lagar mat. Och utbildar den egna personalen, förklarar Helen Karlsson.

På matvinden arrangerar hon matlagningskurser, ost- och vinprovning, dietistföreläsningar och många andra aktiviteter. Oktoberfest och Halloweenparty hör till höstens höjdpunkter. Samma dag vi talas vid börjar den kockskola för barn som hon håller tillsammans med en professionell kock. Ung målgrupp har också butikens ”papricaklubb”. När den hade fest på matvinden hjälpte en clown barnen att tillverka jongleringsbollar.
– Det var en arbetskamrat som har jobbat på cirkus. Många av butikens 130 anställda har värdefulla kunskaper att bidra med vid våra event.

Att kunna hålla många bollar i luften är en förutsättning för att trivas med ett så intensivt arbete som Helens.
– Jag älskar mitt jobb! Jag får vara självgående och tänka fritt. Att möta kunder har alltid legat mig varmt om hjärtat. Och gensvaret på våra aktiviteter har varit enormt!

I hennes uppgifter ingår också att sköta butikens sociala medier, där programpunkterna annonseras till deras drygt 5 000 Facebookgillare. Många av aktiviteterna kostar pengar för deltagarna. I andra fall består butikens vinst främst av nöjda och lojala kunder.

Roligast hittills tycker Helen själv var korvstoppningskvällen förra julen.
– Den leddes av två matskribenter som är före detta hemkunskapslärare. Vi malde kött och stoppade korv och drack öl och alla fick en egen charkkasse att ta med hem.

Butiken har alkoholtillstånd för att servera öl och vin på matvinden. För att bli ännu kunnigare ska Helen Karlsson gå två terminers utbildning till sommelier, det vill säga dryckesexpert.

Helens kunskaper och ansvar går utöver ett vanligt butiksjobb. För det har hon ett lönetillägg, men hon vill inte berätta hur mycket hon tjänar. Tanken på att arbeta på eventbolag i stället för matbutik lockar henne inte.
– Nä, butiksvärlden är perfekt. Jag vill fortsätta utveckla det här med ännu mera tokigheter. Bara fantasin sätter gränserna.

Fakta HELEN KARLSSON

ÅLDER: 41 år.
JOBB: Eventledare på Ica Kvantum Munkebäck i Göteborg.
LÖN: Vill inte uppge.
AKTUELL: Ständigt – hon arrangerar 100 event per år.