När är det roligt att gå till jobbet? Jag var nyss på en föreläsning med den rubriken. En sak fastnade. Att det är roligt att gå till jobbet när man får komma till sin rätt. Vi är nog många som varit på arbetsplatser där vi inte trivts. Själv minns jag speciellt en gång. Jag låste in mig på toa för att gråta. Den där stenen i hjärtat påverkade inte bara mig på jobbet, utan mig som människa.

Nu är jag däremot på ett jobb som är världens bästa. Jag har varit reporter på Handelsnytt i tio år och nu går jag in som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare. Under åren har jag fått möta många av er läsare som får komma till sin rätt på jobbet. Jaan som älskade att köra truck och sopsortera på byggvaruhuset Fredells. Helén på Ica i Finspång som vann pris för sin skyltning med bananer. Roxana på Ica i Kumla som blev knivskuren i kassan, men bestämde sig för att komma tillbaka. Christian på lagret Martin & Servera som sett till att kollegorna fått både skyddshandskar och salsakurser. Marianne på ABF som ordnade Facebookcirklar för 65-plussare.

Det var ett tag sedan, men jag har själv spenderat en del timmar på ett butiksgolv. De erfarenheterna lever med mig. Jag har jobbat ensam hela dagar och bett mamma komma in och vakta butiken för att kunna gå på toa. Haft lagret som lunchrum. Hittat bajsblöjor i en provhytt. Känt olust av att gå med dagskassan efter stängning, i en påse, mitt i stan, till ett bankfack. Många bra saker också. Jag har fått hjälpa folk att känna sig fina och se fram emot en fest, mött så trevliga kunder att jag bestämt träff efter stängning, lärt mig knyta en slips.

Vad viktigt det är att alla får vara bra på olika saker. Att det finns plats för olika talanger. Att det finns plats för skavanker. Tänk om alla fick blomma på jobbet i stället för att oroa sig över osäkra anställningar, ett lönekonto som inte levererar, dålig arbetsledning, dålig gemenskap, noll utveckling. Mitt mål är att det ska kännas lustfyllt att gå till jobbet. Det är omänskligt att varje dag hoppa ur sängen och skutta till jobbet, jag vet, vissa mornar är becksvarta. Men någonstans där i grunden ska lusten få finnas. Lust i stället för Luther. Lust i stället för oro.

När jag frågat butiksanställda vad det är som gör jobbet roligt att gå till svarar nästan alla kundkontakten och kollegorna. Låt fokus få ligga på det.

Handelsnytt ska skriva om era frågor, er vardag på jobbet. Hjälp oss med tips, och glöm inte att bara en bråkdel av vad vi gör hamnar i papperstidningen. Följ oss också på handelsnytt.se, Facebook, Instagram och Twitter.

Vad gör vi, nu kör vi!

Linnéa Klint
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare