– Våra kunder befinner sig i allt större uträckning i gränslandet mellan den digitala och fysiska världen. Vi måste anpassa vår verksamhet för att fortsätta vara relevanta för våra kunder, säger Weronica Nilsson på varuhuskedjans presstjänst.

Åhléns ger inte ägarna den vinst de vill ha. För att komma till rätta med lönsamhetsproblemen ska satsningar göras på e-handel och varuhus ska läggas ner. Sedan förra året har sex varuhus stängts – Triangeln i Malmö, Fältöversten i Stockholm och varuhusen i Hudiksvall, Enköping, Tranås och Trelleborg. Runt 30-tal anställda förlorade sina jobb då.

Nu ska ytterligare fyra varuhus i Lycksele, Mora, Värnamo och Skärholmen strax utanför Stockholm läggas ner. 30 anställda är varslade. Samtidigt har 60 personer – var femte tjänsteman – på huvudkontoret fått veta att de riskerar att förlora jobben.
– I den mån det är möjligt verkar vi för möjligheten för varuhusanställda att söka jobb på andra Åhléns-varuhus, säger Weronica Nilsson.

På sikt kommer det bli fler nedläggningar, varnar Åhléns för.
– Vi befinner oss på en förändringsresa, säger Weronica Nilsson.

Daniel Persson jobbar på Åhléns i Gävle och är nytillträdd ordförande för den centrala fackliga gruppen på varuhuskedjan. Han säger att nedläggningarna och varslen är det värsta man som facklig representant och som personal kan vara med om.
– När det handlar om människor är det alltid jobbigt att sitta i en förhandling och inse att det är den enda utvägen som kvarstår. Att lägga ner ett varuhus är alltid svårt och ett beslut man aldrig ska ta lätt på. I Stockholm är möjligheterna bättre att snabbt hitta ett nytt jobb än det är i exempelvis Lycksele.

Men han menar att besluten är nödvändiga.
– Jag har fullt förtroende för Åhléns ledning i deras arbete och hoppas att Åhléns tar sitt ansvar i den omställning som det blir för vår personal som tvingas att lämna.

Hur e-handeln påverkar anställda har Handels undersökt. Läs mer om det här!

Fakta

Åhléns byter skepnad

2015:
72 anställda i Hudiksvall, Enköping, Tranås och Trelleborg varslas. Ett 30-tal förlorar jobbet, ett 40-tal får jobb på andra Åhléns-varuhus.
Även Åhléns vid Triangel i Malmö och Fältöversten i Stockholm läggs ner. De sju anställda på Fältöversten får nya Åhléns-jobb i Stockholmstrakten.
Ett nytt varuhus öppnas i köpcentret Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm. 80 personer nyanställs.
Under året påbörjas renoveringen av kvarvarande varuhus.

2016:
E-handeln drar i gång.
En ny vd tillträder. Gustaf Öhrn, tidigare på Stadium.
60 anställda på huvudkontoret i Stockholm och 30 anställda på varuhusen i Lycksele, Mora, Värnamo och Skärholmen varslas om uppsägning. Varuhusen planeras stängas under våren 2017.

Fakta

Ägs av Axel Johnson AB

Åhléns har funnits sedan 1899, har runt 3 000 anställda och omsatte nära fem miljarder kronor 2015. I dag finns runt 70 butiker, varav fem ska läggas ner. Åhléns ingick tidigare i Axstores där även Kicks och Lagerhaus ingår, men är från och med i år ett eget bolag. Åhléns ägs dock fortfarande av Axel Johnson AB, där en av ägarna är Antonia Ax:son Johnson.