– Anställda sålde frukt i tältet och de hade en mycket stor växelkassa. När jag frågade ägaren om han gjort en riskanalys skrek och svor han åt mig. När jag senare skulle lämna över en 6:6a-anmälan puttade han mig och var hotfull. Jag kände mig rädd och har aldrig varit med om något liknande, säger Anneli Eriksson, regionalt skyddsombud och ombudsman på Handels avdelning i Helsingborg.

Hon har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, AV, på grund av riskerna för rån, hot och våld i tältet utanför Ica Kvantum Oj i Åstorp. Tältet används under ett par dagar vid två tillfällen varje år.

Butikschefen Daniel Henrysson säger att han inte har puttat Anneli Eriksson men medger att han blev sur på henne.

– Jag kanske brusade upp men har sagt förlåt. Jag har inget minne av att jag har puttat henne. När jag frågade sa hon att jag vidrört hennes jacka. Det är inte samma sak som att puttas. Jag undrade om hon kände sig hotad och då sa hon nej, vilket kändes skönt att höra. Vi har träffats och rett ut det här och nu får vi jobba framåt, säger han.

Daniel Henrysson vill inte heller kännas vid att kunder haft tillgång till kassan.

Nästa gång butiken ska ha försäljning i tältet är i slutet av april. Till dess ska företaget ha nya säkrare rutiner, lovar han.

– Vi som jobbar här ska inte behöva råka ut för något allvarligt för att chefen ska få upp ögonen, säger Ann Thall, klubbordförande på butiken.

Inspektörer från AV har varit på plats och hittade då en hel rad andra brister. Butiken saknar ett systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att undersöka och förebygga risker. AV bedömer att företaget inte har tillräckligt med kunskap om arbetsmiljö och kräver att de tar hjälp av företagshälsovården. Det finns flera riskfyllda arbetsuppgifter inom verksamheten som måste undersökas, bland annat truckhantering, belastningsergonomi och hot och våld.

Butikschefen Daniel Henrysson säger att han tar till sig av kritiken från AV.

– Vi har haft en skyddskommittégrupp i två år men Arbetsmiljöverket tyckte inte att vi gjort allt på rätt sätt. Vi har gjort för lite och nu får vi ta nya tag. Jag vill att det detta ska bli riktigt bra och att det ska vara säkert här, säger han.

 

FAKTA: 6:6A-ANMÄLAN

För att komma till rätta med arbetsmiljöproblem kan arbetsmiljöombud eller skyddsombud skriva en begäran om åtgärder till arbetsgivaren, en så kallad 6:6a-anmälan. Agerar inte arbetsgivaren kan facket vända sig till Arbetsmiljöverket för hjälp. 

Sex procent utsatta för hot och våld

Sex procent av skyddsombuden har hotats eller utsatts för våld och 12 procent har utsatts för trakasserier. En tredjedel av skyddsombuden har hindrats i sitt uppdrag på olika sätt, till exempel genom att inte bli kallad till möten, inte få vara med vid planering av förändring eller anmälan av arbetsskador. Det visar en rapport från LO