– Våra medlemmar har inte samma villkor som de med kollektivavtal, till exempel garanterade löneökningar varje år. Först nyligen har de fått pensionsförsäkringar. Nu vill de ha kollektivavtal för att säkra upp detta, säger Henrik Brolin, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm.

Bruka Design är ett familjeägt bolag som säljer inredning och keramik. I våras fick de anställda en pensionsförsäkring.

– Men den kan arbetsgivaren ensidigt ta bort. Har vi avtal blir det svårare, säger Henrik Brolin.

Han har förhandlat med företaget, men eftersom de inte går med på att teckna ett kollektivavtal för sina anställda hotar facket med strejk. Enligt facket rör det sig om ett 20-tal anställda medan arbetsgivaren uppger att det är ett tiotal.

Om facket och arbetsgivaren inte kommer överens innan den 7 december klockan 8 bryter strejken ut.

Sture Andersson, vd på Bruka Design, vill inte kommentera strejkvarslet i nuläget.

– Vi kommer att möta Handels i nästa vecka för medling, säger han.

Fakta Kollektivavtal reglerar lön

• Ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund och en arbetsgivarorganisation. Det reglerar bland annat löner, ob-ersättning och försäkringar.

• Olika yrkesgrupper har olika avtal. För butiksanställda på privata företag gäller Detaljhandelsavtalet, vilket till exempel ger rätt till 100 procent ob efter klockan 12 på lördagar och hela söndagar.