Johanna Hanson tävlar i EM i kategorin Visual merchandising/dekoratör. Till vardags jobbar hon som butikskommunikatör på Mio I Haninge utanför Stockholm.

Hur är formen?

– Under kontroll. Under onsdagen fick vi plocka upp allt material vi kommer att kunna använda. Jag har fått klämma och känna på papper och målarfärg och testat skruvdragare och sågar. Själva varorna som ska marknadsföras får vi inte se förrän tävlingarna startar.

Hur är tävlingen upplagd?

Den pågår i tre dagar. Vi ska göra en livsstilsskyltning på temat frukost, vi ska blanda färg och komma så nära färgprovet som möjligt, och göra en skyltning med jeans utifrån ett tema som lottas. Jag vill helst ha linjärt eller industriellt tema.

Sedan du vann SM har du varit en del i Svenska Yrkeslandslaget, vad gör ni där?

– Vi har lagträffar med teambuilding så vi ska lära känna varandra och peppa varandra. Vi har också fått mental träning som vi kan använda oss av om det inte går så bra på tävlingarna. Man ska fokusera på det man kan påverka, och på det man gör och inte allt runtomkring. Vi har också fått lite medieträning för det ringer många journalister.

 Har du koll på konkurrensen?

– Ja, jag har mött mina mottävlande. Jag tror Nederländerna kommer att bli tuffast, de har vunnit två år tidigare. Jag kommer också att tävla mot Finland, Slovenien, Ryssland och Lettland. Hongkong och Indien är också med och träningstävlar. Alla länder har sin egna stil så det ska bli kul att se hur de tänker och bygger.

Har du några tips till andra butiksanställda som vill göra en bra skyltning?

Tänk igenom vilken känsla du vill förmedla. Välj ut några få grejer i stället för att ta med allt. Utgå från ett tema som gärna kan fortsätta inne i butiken.

 

Amanda Wigholm ska tävla i kategorin butikssäljare på en uppvisningstävling som anordnas av Handelsrådet. Grenen ingå inte i själva EM. Hon går tredje året på Handelsprogrammet på Västerhöjds gymnasium i Skövde.

Hur kom du med i den här tävlingen?

– Det var min lärare som plockade ut mig. Vi är åtta unga som är uttagna. Jag har ett stort intresse för kläder och skor och jobbar extra i klädbutik.

Vad går tävlingen ut på?

Det är tre olika grenar. Vi ska vara på golvet i en klädbutik och möta kunder, i provrummet och ta emot reklamationer.  Dessutom ska jag berätta varför just jag passar som säljare. Det känns stort att få vara med på något sånt här.

Vad vill du bli när du blir stor?

Jag tycker att kundbemötande och att hjälpa kunder är roligt. Jag vill jobba i butik men jag kanske inte stannar som vanlig säljare utan utbildar mig vidare. Kanske har jag en egen klädbutik.

 

Fakta FAKTA Yrkes-EM

Pågår 1-3 december på Svenska mässan i Göteborg. 40 000 besökare från hela Europa väntas komma. 500 tävlande slåss om medaljer inom 35 olika yrken, bland annat frisör, florist och hudterapeut. Bakom det svenska yrkeslandslaget står Worldskills Sweden som är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv, Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan.

Källa: Worldskills Sweden