Vi talar om hur välkommet det är med en pjäs som handlar om arbetets värde, klass och fattigdom och därtill har medelålders kvinnor i centrala roller – förutom huvudpersonen Margie, även hennes två väninnor. Pjäsens amerikanska originaltitel är Good people och grundfrågan är vad det egentligen innebär att vara en god människa?

Ing-Marie Carlsson har vid intervjutillfället ännu inte börjat repetera pjäsen men ensemblen har hunnit med en läsning ihop med regissören och det kändes jättebra.

– Det är en mycket välskriven och spännande pjäs, säger hon. Likt en thriller med oväntade vändningar och en rapp dialog. Jag tror den kan engagera även en teaterovan publik. För ovanlighets skull känner jag också igen mig i skildringen av folk ur arbetarklassen. Ofta blir det så fel och fördomsfullt.

Margie är en plikttrogen person men kommer ofta försent till jobbet eftersom hon har hand om sin utvecklingsstörda dotter. Till slut blir hon uppsagd. Vilket innebär en verklig katastrof för henne.

– Desperat börjar Margie jaga ett nytt arbete, säger Ing-Marie Carlsson. Pushad av sina väninnor söker hon upp Mike, en ungdomskärlek som gjort en klassresa och i dag är framgångsrik läkare och ingift i fina kretsar. Kanske kan han eller någon av hans vänner hjälpa henne? Det blir ett omskakande möte och obekväma sanningar avslöjas.

Ing-Marie Carlsson tycker att Margie är en härlig karaktär som hon brinner för att spela.

– Hon är en enkel, stark och totalt orädd kvinna. En ensamstående mamma som sliter för att försörja sig och sin vuxna dotter. Hon arbetar i lågprisbutiken One dollar store för minimilön. Jag föreställer mig att hon jobbat där länge, kanske den mesta tiden av sitt vuxna liv.

Området Margie bor i är tufft och lite deppigt – likt en svensk småstad där fabriken lagts ner. Husägaren, som tillika är Margies väninna, förklarar att hon inte kan ge uppskov med hyran. Så Margie riskerar att bli hemlös om hon inte lyckas få ett nytt jobb.

Ing-Marie Carlsson tillägger att i USA finns ju inte samma sociala skyddsnät som i Sverige.

– De hårda villkor människor med lågbetalda jobb där lever under kan jag givetvis inte relatera till. Men jag vet vad det innebär att ha ont om pengar. Jag är uppvuxen i ett arbetarklasshem, utan något arv eller ekonomisk trygghet att förlita mig på. Som frilansande skådespelare får du dessutom räkna med perioder av arbetslöshet. Under sådana är det lätt att gripas av panik och tänka ”Jag får kanske inget mer jobb!”

Ing-Marie Carlsson har dock ”genom en mix av timing, tur och talang” hela tiden fått nya intressanta roller. När vi möts spelar hon i föreställningen Tala är silver på Playhouse Teater, hon är med i SVT:s julkalender och har en roll i Lisa Ohlins familjedrama Monkey – premiär julen 2017.

Turnén med Bra människor tycker Ing-Marie Carlsson ska bli spännande och hon prisar Riksteatern.

– Att alla i landet ska få uppleva teater är en fantastisk idé och det är härligt för oss skådespelare att möta en publik som inte är blasé. Jag vet också att det är ett lysande gäng jag ska åka med. Maten på turné är dock ett bekymmer. Det blir lätt stopp vid korvkiosker och vägkrogar vilket är ett dilemma för mig som vegetarian.

Ing-Marie Carlsson säger att det är en väldigt bra erfarenhet som skådespelare att ha haft andra jobb. Själv arbetade hon i unga år, medan hon på egen hand läste in gymnasiet, som städare, kioskbiträde, kontorist och butiksbiträde.

– I matbutik gillade jag speciellt kontakten med kunderna. Men folk kunde bli väldigt arga och kasta burkar på oss i kassan då vi förklarade att de inte fick köpa mellanöl efter klockan 18. En mer obehaglig sak var att anställda i en butik stämplade in billigare varor åt varandra än de egentligen köpte, strömming i stället för fläskfilé till exempel. Sådant fusk vägrade jag delta i. Det skulle även Margie ha gjort är jag säker på.

Ingegerd Rönnberg
Frilansjournalist 

Fakta

Bra människor har premiär 7 februari i Kalix, och fortsätter sedan att turnera över hela landet. Se programmet på Riksteaterns hemsida.

Fakta Ing-Marie Carlsson

Har medverkat i filmklassiker som Änglagård och Mi liv som hund och tv-serier som Tre Kronor och Livet i Fagervik.

Men främst har hon jobbat med teater däribland skruvade komedier med Thomas Pettersson och Robert Gustafsson.

Just nu ses hon i SVT:s julkalender och julen 2017 i Lisa Ohlins storfilm Monkey