”Jag har varit tydlig. Det är inte jag som ska fixa problemen. Det är dags att kavla upp ärmarna för alla. Att klaga ger ingenting”, säger Lidija om att bli invald i fackklubben.

– Jag har fått så fina komplimanger efter reklamfilmen! Känner mig lite som en diva, skrattar Lidija som passerat 40 år.

Stjärnstatusen var dock långt borta under reklaminspelningen. Nio timmar på en truck. Balanserande på en ostadig kudde, för att se lång ut. Ingen kaffepaus. Till slut behövde Lidija gå på toa. Tillbaka upptäckte hon att mikrofonen suttit på skjortan hela tiden. Hon gick fram till den tjugo år yngre regissören: 

– Ni stängde väl av micken?

– Va… Nä, men det är ingen fara, vi är proffsiga.

Lidija skrattar och säger att hon inte ens berättat för sin man. Men nu ville hon bjuda på ett garv. Tidigare har vi pratat om hennes uppväxt.  Med två serbiska föräldrar som kämpade för att komma in i det danska samhället spenderade Lidija de flesta av dygnets timmar ensam. Hjälp med skolarbetet eller tid för frågor om livet fanns inte.

– Nu som vuxen förstår jag dem bättre. Det var deras kamp.

16 år gammal packade hon och pojkvännen väskan och drog till Sverige. Lidija fick jobb – 12 timmar om dagen.
7 000 kronor i månaden. 18 år gammal blev hon gravid för första gången.

I dag lever hon med en ny man och är mamma till sju barn i spannet 6 till 24 år. Hon jobbar nästan heltid på Lidls lager i Halmstad. 

– Klockan sju ringer klockan. Då går jag upp, sätter på kaffe. Medan det bryggs knackar jag på barnens dörrar. Då måste de gå upp. Tjoff. Min man kör de äldre barnen till skolan, medan jag tar de två yngsta.

Lidija har sitt sätt att orka.

– Jag lägger mig under täcket med min iPad och sätter på en film som får mig att gråta, skratta eller tänka. Det är min ventil. 

Hennes pappas visdomsord ”Du lämnar fotspår i snön som visar vem du är ” hjälper henne också. 

– Det fick mig att ifrågasätta vem jag är. Därför slutade jag som teamledare för att gå tillbaka till att plocka varor i kylen och jobba fackligt. Det är här, bland dem som jobbar hårt, jag kan förändra. Det är vad som gör mig lycklig. 

 

Fakta Lidija Sultan

Ålder: 42 år.

Arbetsplats: Lidls lager i Halmstad.

Lön: 20 700 kronor i månaden, 35 timmar i veckan. 

Aktuell med: Lidls reklamfilm där medarbetare presenteras. Nyinvald i facket på Lidl.