Jag var inne i en butik. Lördag kväll. Skulle köpa snus till en kompis. Jag fick en sån deja vu-känsla. Visste precis hur det kändes. Tror jag. Även fast inget hände kände jag den anställdes otrygghet i att vara ensam, omgiven av pengar, massa varor och oberäknelig fylla.

”Ingen skadades fysiskt vid rånet”. Jag orkar inte läsa den meningen en gång till. För jag vet hur den psykiska skadan kan ha skurit så djupt. Jag har träffat många butiksanställda bakom ”ingen skadades fysiskt”. Ulla som efter rånet på Jysk knappt vågade gå till tvättstugan. Svarta rånarhuvor som dök upp i huvudet. Denise på Hemköp som innan de fick slutet kontantsystem i kassan bytte bort kvällspass. Roxana som minns det knastrande ljudet när kniven gick in i halsen, det enda hon tänkte var att hennes barn inte skulle få förlora sin mamma. Hon satt i kassan på Ica en söndagsmorgon när en man högg henne. Sen tog han öl och gick ut.

På bankkontoren finns inga kontanter längre. Klock- och guldbutiker har ringklocka. På växlingskontor sitter de bakom skottsäkert glas. Kvar är de butiksanställda. Oskyddade. Det polisanmäls över två butiksrån om dagen. Jag begärde ut några av anmälningarna till Arbetsmiljöverket. Ingen munter läsning. Bakbundna händer. Hotad med kniv, pistol eller kofot. Maskerade rånare. Tömmer kassan på kontanter.

Det kan aldrig vara den anställdas fel att hen utsätts för rån. Det är gärningspersonens. Men en butik kan förebygga. Dissa ensamarbete. Skaffa slutet kontantsystem, använda värdetransportföretag. Göra säkerhetsövningar. Ha bärbara larm. Se till att alla vet hur de ska agera i hotfulla situationer så de inte behöver gå med en klump i bröstet. Bra belysning, insyn och kameror. Krisstöd om något händer. Med mera.

Just nu pågår avtalsrörelsen mellan Handels och Svensk Handel om löner och villkor. Facket har insett allvaret och lyfter säkerhetsfrågan till en ny nivå. Till avtalsrörelsen. Man vill ha en diskussion med arbetsgivarsidan. Hur kan vi komma tillrätta med rånskiten? Mycket görs. Inte tillräckligt.

Att känna sig trygg på jobbet. Det är ett avtalskrav som inte är för mycket begärt. Inte ens förhandlingsbart skulle jag säga.

Linnéa Klint
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare