”Svinnet har ökat och det har blivit mer hotfullt”, ”Det är unga killar, man får en gängkänsla”, ”Jag har sett knivslagsmål mellan dem och personalen”. Så säger några anställda i Kupolen-butikerna som Dalarnas tidning pratat med.

Oroligheterna ska ha pågått en längre tid. Enligt tidningen handlar det om 503 anmälda brott i och i närheten av centrumet de senaste året. 41 av dessa är våldsbrott, bland annat misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman.

Merparten av brotten riktas mot personer under 18 år, men i höstas genomfördes också ett rån med skjutvapen mot en smyckesbutik i centrumet.

Enligt centrumledningen peakade stökigheterna runt jullovet. Samtidigt inträffade en allvarlig händelse under gårdagskvällen när tårgas släpptes ut i samband med ett bråk i närheten av McDonalds och Stadium.

– Att det är så stor andel våldsbrott är oroande, tycker Daniel Andersson ombudsman Handels i Borlänge. Det innebär att man som anställd i Kupolen då och då måste ta hand om någon som skadats på något sätt. Många som hört av sig till oss upplever en oro framförallt när man ska gå hem.

Handels har nu fört samtal centrumledningen, och har även initierat en rad möten med medlemmar och anställda för att få deras syn på saken. Förra veckan genomfördes också ett 20-tal skyddsronder, det vill säga riskbedömningar av den fysiska arbetsmiljön.

Daniel Andersson ser brister i säkerheten, framförallt vad gäller tillgången överfallslarm.

– Centrumet har gått ut med erbjudanden om överfallslarm till samtliga butiker och restauranger. Flera av de stora kedjorna är inte med i detta, vilket jag tycker är oroande. Det är ingen stor kostnad för dem, säger Daniel Andersson.

Enligt uppgifter från Handels och centrumledningen har 32 av totalt 87 butiker infört överfallslarm. Stora kedjor som Lindex, Dressman, Kappahl, Lager 157 och Rituals använder sig inte av larmen. Enligt Johan Forsgren, regionchef på Sten & Ström som driver Kupolen, är det olyckligt att inte fler valt att ansluta sig.

– Jag skulle helst se att alla hade det. Det är en trygghet för personalen i deras arbetsmiljö. Jag har tolkat det som att majoriteten av butikerna inte tyckt att det har behövts. Sen vet jag att några inte har fått okej på kostnaderna.

Han tycker samtidigt att situationen har lugnat sig den senaste tiden, detta trots incidenten vid Mcdonalds igår. Man jobbar också tätt tillsammans med polis, väktare och fältassistenter försäkrar han.

– Vi har haft 500 anmälda brott det senaste året. Frågan är om det är mycket eller lite? Jag har ringt runt lite till kollegor på andra stora köpcentrum och fått siffror på upp till 3600. Man måste sätta det i relation till något annat, säger Johan Forsgren.

Handelsnytt har sökt flertalet anställda och förtroendevalda i butiker på Kupolen.

Fakta: Kupolen

Byggdes 1990 och är den största sfäriska byggnad i Europa. Centrumet rymmer totalt 87 butiker och restauranger och omsatte förra året cirka 1,2 miljarder kronor.