Elisabeth Sandback har jobbat på Ica Sjöhagen i Västerås sedan 1989, och varit klubbordförande sedan 1994.

Hon hade varit klubbordförande i ett år när hennes arbetsplats blev uttagen i strejk. Arbetsgivarna, som i avtalsförhandlingarna krävde sänkta ob-tillägg, svarade med lockout av flera tusen anställda. Samtidigt strejkade Handels för kollektivavtal på leksakskedjan Toys R Us. Butiksanställdas villkor fyllde nyhetsinslag och ledarsidor, känslorna var heta.

– Kunder åkte förbi och skrek fula ord till oss strejkvakter. Vi upplevde många konstiga saker men blev otroligt sammansvetsade, minns Elisabeth Sandback.

Efter två veckors strejk fick Handels ett bra kollektivavtal. Även den amerikanska leksaksjätten skrev på till slut. Fackets framgångar fick många medlemmar att gå vidare med stärkt självkänsla.

Elisabeth var en av dem. 22 år senare är hon fortfarande klubbordförande på Ica Sjöhagen i Västerås.

– Det är inte så bra reklam, man ska ju dela på ansvaret. Men många vill inte engagera sig, och nån måste ju ta’t.

I våras blev hon utsedd till hedersmedlem i Handels. Det blir den som varit förtroendevald i 25 år och medlem i minst 30. Trots att hon gärna sett rotation på ordförandeposten ångrar hon inte för ett ögonblick sitt fackliga engagemang.

– Det ger mig så mycket. Jag får vara med och påverka i många sammanhang, jag har lärt mig hävda min rätt – och att ställa mig och prata inför fyra, fem hundra personer.

Som på förbundskongressen i fjol, där Elisabeth Sandbacks brandtal bidrog till att Handels beslutade verka för lagstiftning om öppettider. Hon väntar fortfarande på att förbundet ska agera kraftfullt.

– Vi måste prata mer. Påverka politiker och skapa opinion!

Öppettiderna har blivit helt vansinniga, anser hon och jämför med när hon blev Handelsmedlem 1980.

Hennes främsta drivkraft i det fackliga arbetet är att det ska vara rättvist på arbetsplatsen. Kollektivavtalet är nyckeln.

– Där står allt, båda parter har skrivit på. Men många medlemmar vet inte vad som gäller. Det behövs mycket mer utbildning för att hävda vår rätt. Kunskap är makt!

Öppettiderna. Hyvlingen. Rätt till heltid. Elisabeth Sandback ser många frågor värda att strida för med alla medel facket kan uppbringa. Själv fortsätter hon med oförminskad stryka. Guldnålen som visar att hon är hedersmedlem betyder inte att hon slutar som aktiv. Eller, som någon trodde, att hon får fackavgiften betald. 

– Jag har fått så mycket annat. Jag betalar gärna.

Profilen

Elisabeth Sandback

ÅLDER: 57 år.

JOBB: Heltid på Ica Sjöhagen, Västerås.

LÖN: Cirka 27 500 kr/mån.

FACKLIGA UPPDRAG: Klubbordförande, vice avdelningsordförande, kongressombud mm.

AKTUELL: Utsedd till hedersmedlem i Handels.