– Vi riktar oss främst till unga sommarjobbare, men alla är välkomna att ringa om de har frågor om sitt jobb, säger Ola Palmgren.

Förra året delade han ut informationsbroschyrer om Fackets hjälptelefon när han tillsammans med LO var ute och pratade med sommarjobbare.
– Då sa jag: Hit kan du ringa om du behöver hjälp. Så nu känns det extra fint att få vara den som tar emot samtalen och vara den där hjälpen.

Båda säger att de önskat att de haft en hjälptelefon att ringa när de sommarjobbade för första gången. Ola Palmgren på Max och Anna Jarl på McDonalds.
– Jag fattade inte att jag kunde säga nej till att stämpla ut och ta rast när det var få gäster. För rast fick jag ju inte betalt för, säger Ola Palmgren.
– När jag jobbade som medlemsvärvare på ett fundraising-företag för välgörenhetsorganisationer jobbade jag mycket ensam och på utsatta områden i stan. Det hade jag behövt prata om. Men också: Hur tar jag reda på vem som verkligen är min chef. Många gånger blev jag bara anställd på en arbetsplats utan att veta vem som var ansvarig och vem jag skulle prata med om jag fick problem, säger Anna Jarl.

Efter restaurangbranschen och för Anna Jarls del även fundraising-företaget och några år inom familjeföretaget började de båda jobba i handeln.
– Jag har tio års erfarenhet av servicebranschen. Det känns bra att dela med sig till dem som ännu inte har samma kunskap. Det är många som inte känner till sina rättigheter och skyldigheter. Inte bara de yngsta, utan 20-åringar och äldre också, säger Anna Jarl.

Känslan när man lagt på och verkligen gjort skillnad, att personen som ringt har fått en färdplan, går att flyga på.
– När den som först var jätteorolig och inte alls visste var den skulle ta vägen säger ”tack för att du lyssnade. Nu vet jag vad jag ska göra. Eller nu vet jag vad som gäller”. Det känns som värmande bomull runt hjärtat, säger Ola Palmgren.
– Det bär jag hela tiden med mig. Ibland kanske vi inte har svaren, men då kan vi vägleda vidare, säger Anna Jarl.

Fakta

Anna och Olas arbetsvillkor

Anställningskontrakt: Ja, fick i god tid före anställningen.
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning.
Lön: 28 311 kronor i månaden.
Arbetstid: Antingen 08.00 till 17.00 eller 09.00 till 18.00.
Introduktion till jobbet: Ja.
Källa: Anna Jarl och Ola Palmgren.

Fakta

Numret är 020-56 00 56 och det är gratis

Vem kan ringa? Vem som helst. Målgruppen är dock unga som sommarjobbar. Men anhöriga eller föräldrar ja alla är välkomna att ringa.
När kan man ringa?
Vardagar mellan 09.00 till 18.00.
Vad är numret? 020-56 00 56.
Kostar det? Nej, det är gratis.
Behöver man vara med i facket? Nej.
Är det bara telefon som gäller? Nej, du kan mejla 020.560056@lo.se och chatta via Facebook också. Men vi ser helst att du ringer.
Vad kan man ringa om? Allt som har med ditt jobb att göra.
Vanliga frågor: Lön, anställningskontrakt, arbetstider, schema, frågor om rast och uppsägningstid.
Vanligaste problemet: Anställningskontraktet. Att det inte stämmer eller att arbetsgivaren inte ger något.
Fackets hjälptelefon: Är öppet året om. Men är extra bemannat från och med nu fram till 31 augusti. Har funnits i 20 år. Bakom står LO och dess 14 förbund, bland annat Handels.
Källa: Fackets hjälptelefon, LO.

Parallellt med hjälptelefonen kör LO sin årliga kampanj Facket på sommarjobbet. Vecka 25-35 besöker LO sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och informerar om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. Man kommer besöka runt 10 000 arbetsplatser.