Cykelbanorna är fulla. Kollektivtrafiken också. Stressade, irriterade människor som beter sig som om det bara är de själva som existerar och ingen hänsyn behöver tas till omgivningen. Det är så människor agerar när solidariteten glöms.

I år fyller anställningsformen allmän visstid tio år. Precis som min systerdotter gör i december. Jag tycker att hon utvecklats till en rätt bra människa. Jag gillar henne verkligen. Hon är schyst. Rättvis. Hon klipper håret kort trots att kompisarna tycker att tjejer ska ha långt svallande hår.

Alla tioåringar åldras inte med värdighet. På tio år med allmän visstid har de tidsbegränsade anställningarna blivit fler och mer otrygga för arbetare i detaljhandeln. Jobb vid behov, per timme. Träsk av personalpooler och sms-erbjudanden. Andelen med fast jobb på heltid har minskat. Det kan man läsa i Handels rapport ”Högsta vinsten ett fast jobb”.

I veckan kom Alliansen med ett nytt påfund. De vill lagstifta om ytterligare en ny anställningsform: inträdesjobb. Den ska gälla för nyanlända, och unga upp till 23 år utan fullständig gymnasieutbildning. Villkoren är följande:

Lönen är 70 procent av ingångslönen i branschen, med ett tak på 21 000 kronor per månad. 70 procent av 21 000 är 14 700 kronor. 30 procent av arbetstiden ska gå till att lära sig arbetet eller utbildning. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att organisera eller bekosta eventuell utbildning. Det är frivilligt. Arbetsgivare som anställer folk på inträdesjobb behöver inte betala arbetsgivaravgift. Kollektivavtal krävs inte. Anställningen får vara i max tre år.

Facket jobbar med minimilöner. Alliansen jobbar med maxlöner. På 14 700. Före skatt.

Och vad är 30 procent utbildning värd om arbetsgivaren inte har skyldighet att organisera eller bekosta den? Risken finns att chefer ser sin chans att få en heltidsarbetande person för en 70 procentslön och slopad arbetsgivaravgift.

Politiker ska inte lägga sig i lönesättningen.

Annat som hänt i veckan. Kunduppror på Facebook. Shortsen på flickavdelningen på H&M var rumpkorta och låga i midjan medan killshortsen var knälånga. Flickjeansen fanns bara i modellerna slim fit eller skinny fit. Tidigare i augusti fick MQ kritik mot att de behövde nåla in skyltdockornas tröjor i storlek S och M. Dockorna var för smala. Vilka kroppsideal sänder ni ut klädhandeln? Blir ju förbannad. Trevlig helg. Barcelona <3

Linnéa Klint
Chefredaktör och ansvarig utgivare