Fackets tips är att prata med arbetsgivaren om du har problem på jobbet när du har mens. 

– Det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet så du kan inte kräva att få slippa vissa arbetsuppgifter. Men de som har återkommande problem har väl oftast diskuterat det med arbetsgivaren och hittat en enskild lösning, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels. 

På stora arbetsplatser är det krav på vilrum där man kan lägga sig en stund om det behövs men det är inte lika vanligt på mindre butiker. 

Om inget annat hjälper kan man sjukskriva sig vid svåra menssmärtor eller PMS.

– Om du upplever att du mår så dåligt att du inte kan jobba har du alltid rätt att sjukskriva dig. Och du behöver inte lämna in sjukintyg förrän efter sju dagar. Förstadagsintyg får arbetsgivaren bara begära om man misstänker att något är fel. Det ska finns särskilda skäl, säger han. 

På arbetsgivarorganisationen Svensk Handel håller man med facket om att det i svåra fall kan vara så att arbetsförmågan är så pass nedsatt att man behöver vara sjukskriven. 

– Arbetstidsreglerna ger rätt till rast och de pauser som behövs utöver rast. Detta bland annat för att en anställd ska kunna gå på toaletten i nödvändig utsträckning, säger Clara Wiklund, som jobbar med arbetsrätt och förhandling.