Victoria Bogere: ”Jag har fått ta mycket skit”

Victoria Bogere är skyddsombud för två Zara-butiker i centrala Göteborg. Innan hon började fanns det inga fackliga förtroendevalda på jobbet. Hennes kollega tycker att hon är rakt på sak och kämpar för de anställdas rättigheter.

Klädkedjan Zara har genom åren gjort sig känd för dålig arbetsmiljö och det har inte varit lätt att komma in i arbetet som skyddsombud, berättar Victoria Bogere.

– Det var väldigt tufft i början och jag har fått ta mycket skit, men nu börjar cheferna fatta vad jag faktiskt gör, och vi börjar sakta med säkert göra förbättringar tillsammans som ett team. Vägen är fortfarande lång, säger hon.

Mycket rör den psykosociala arbetsmiljön.

– Målet är ju att alla ska må bra. Vi måste sätta mål tillsammans, prata om hur vi mår och ge beröm. Det handlar om att bygga upp ett förtroende och om teambuilding. Vi har haft problem med utanförskap, osäkerhet i jobbet och att många säger upp sig. Men mår vi bra så känner vi ju oss mer motiverade och jobbar bättre, säger Victoria Bogere.

Hon har också tagit tag i den fysiska arbetsmiljön, till exempel dålig ventilation och att brandlarmen ska fungera.

– När jag gick skyddsombudskursen kände jag att detta är precis min grej. Jag upptäckte hur mycket man kan göra. Vi har också en grupp nu på Whatsapp för alla förtroendevalda inom Inditex, Zaras ägarbolag, där vi peppar varandra. Den samhörigheten är jätteviktig, säger hon.

 

Stefan Pettersson: ”Hade ingen aning om att det är så mycket man har rätt till”

Stefan Pettersson på Stora Coop i Väla, Helsingborg, har bara varit skyddsombud i fyra månader. När det gamla skyddsombudet slutade var det ingen som riktigt tog tag i arbetsmiljön så då tog Stefan på sig uppdraget, framröstad av kollegorna. Nu går han en utbildning en dag i veckan.

– Det är mycket nytt, många lagar och regler. Jag hade ingen aning om att det är så mycket man har rätt till som skyddsombud, säger han.

Hans första uppdrag var att vara med när Arbetsmiljöverket kom och gjorde inspektion.

– Vi blev fullt godkända. Det jag tycker att vi skulle kunna förbättra är hur man ställer sina pallar på pallstallagen, för att minska risken för olyckor ännu mer, säger han.  

 

Yenny Petersen: ”Nu får alla skobidrag”

Yenny Petersen, skyddsombud på Ica Maxi i Linköping, gillar lagar och paragrafer. Det ska vara ordning och reda på jobbet. Hennes kollega mejlade oss och tyckte att Yenny ”gör en enorm skillnad på arbetsplatsen”.

Vad har du gjort som skyddsombud?

– Jag har – tillsammans med andra skyddsombud på min arbetsplats – sett till att alla får ett skobidrag, alltså inte bara de som måste ha truckskor. De får rabatterat pris på en butik här i stan. Vi har fixat en ökad friskvårdspeng och flyttat en nödutgång, säger hon.

En annan sak hon jobbat med är att alla som ska ha rehabiliteringssamtal får ta med sig en stödperson.

– Det har man alltid rätt till men nu har vi sett till att det sker på automatik vid varje samtal, säger Yenny Petersen.

De största arbetsmiljöfrågorna på hennes jobb handlar om stress och psykosociala frågor. Och om schemat, hur ofta man ska jobba kvällar och helger. Det roligast med att vara skyddsombud tycker hon är att hon får reda på så mycket mer om hur företaget drivs – och att hon lärt känna så mycket nya människor, både kollegor och chefer. Det svåraste tycker hon är att vara opartisk.

– Jag måste lägga mina egna åsikter åt sidan. Till exempel om man hamnar i diskussioner om rasism och jag inte håller med får jag inte döma den personen eftersom den har lika stor rätt som alla andra kollegor att bli företrädd av mig.

 

Fler läsare har tipsat om grymma skyddsombud. Här kommer ett urval:

Tobias Vallgren: ”Ge aldrig upp om att göra vardagen bättre”

Tobias Vallgren, huvudskyddsombud på Ikea i Umeå skriver och berättar om vad han och de andra skyddsombuden åstadkommit:

”Vår skyddsorganisation på IKEA Umeå gjorde en riskanalys samt noterade på skyddsronden att våra truckförare på kajen fick arbeta i kyla, 5-10 grader, utan att ha varma kläder, när de lossade containrar under vinterhalvåret. Vilket ledde till att vi krävde att de fick vinterjackor att ta på sig.

Vi har även problem på vår kundtjänstavdelning då det drar kyla från utgångarna vilket gör att temperaturen var ca 15-16 grader för personer som står stilla vid en disk under en ca 9h arbetsdag. Vi tog upp det i vår skyddskommitté och nu håller man på att installera värmeväxlar i ventilationen som ska höja temperaturen 4-5 grader (förhoppningsvis).

Vill bara föra med att man alltid ska försöka driva igenom förbättringar. Även om de säger nej första, andra och tredje gången så kan de inte ignorera fakta för alltid. Så ge aldrig upp om att göra ens vardag/arbetsplats bättre.”

Christian Ortiz: ”Folk blir peppade när de kan vara med och förändra”

Ingrid Anund Jägbro tipsar på Facebook om skyddsombudet Christian Ortiz, huvudskyddsombud på Martin & Servera i Norrköping. Honom har vi skrivit om förut, till exempel när personalen gick samman och krävde nya arbetskläder. 

Sara Kärrbrand: ”Känns tryggt att få ha er som skyddsänglar”

Sara Kärrbrand tipsar på Facebook om sina skyddsombud på Gekås i Ullared.

”Ni är bäst för det samverkansarbetet ni gör med respektive arbetsledare på avdelningarna. För de rutiner ni har arbetat in när det bl.a. gäller skyddsronder och framförallt arbetet kring rapportering av tillbud och olyckor. För att ni är taggade på ny kunskap och för att ni har höjt statusen på skyddsarbetet och rollen som Skyddsombud.
Ett stabilt grundarbete, känns tryggt att alla kollegor får ha er som skyddsänglar!”