Livsmedelshandelns öppettider har i många år blivit allt längre. Av kooperationens 86 stormarknader inom Coop Forum och Stora Coop finns i dag ingen som stänger tidigare än klockan 21. Vanligast är öppet till 22, men vissa stänger först klockan 23. Stora Coop Viberga i Finspång har dock beslutat att minska sitt öppethållande. Från 2 januari håller butiken öppet alla dagar 8–20. Som skäl anges lönsamhet, säkerhet och omsorg om personalen.

– Det är väldigt positivt. Personalen jublade när de fick veta. Alla behåller sina timmar, vilket ger tätare bemanning under de timmar vi har öppet, säger Lena Lövgren, klubbordförande för de butiksanställda i Coop Finspång.

Att sluta en timme tidigare betyder mycket för privatlivet, anser hon.

– Att komma hem halv nio i stället för halv tio gör att man hinner träffa sin familj och är piggare dan efter.

Annelie Andersson, nonfoodchef och handelsombud för butikens tjänstemän berättar att kundtillströmningen mellan 20 och 21 varit för låg för en bra lönsamhet, och att butiken har drabbats av vissa ordningsproblem.

– Det har förekommit snatterier och vi har haft för lite personal för att hantera det, säger Annelie Andersson.

Närmaste konkurrenten Willys 500 meter bort fortsätter att ha öppet till 21. Annelie Andersson är inte rädd att Coop ska tappa mark.

– Vi dominerar marknaden i Finspång. När vi drar ner öppettiden satsar vi mer på e-handeln via Coop online.

Stormarknaden drivs av den lokala konsumentföreningen Coop Finspång. Lena Lövgren och Annelie Andersson, som båda sitter i bolagets styrelse, har inte hört några negativa reaktioner från centralt håll inom Kooperativa Förbundet. Båda hoppas att fler butiker ska följa efter och minska öppettiderna på kvällen.

–  I grannländer som Norge och Tyskland har de till och med söndagsstängt. Vi har ändå så generösa öppettider alla dagar att folk hinner handla, säger Lena Lövgren.

Fakta

Öppettider i butik

Handels policy är att verka för öppettider som inte är längre än 8–21 på vardagar och 9–21 på helger. Om butiker vill ha öppet längre än så ska facket begära förhandling.

Verkligheten ser mycket annorlunda ut. Många butiker har öppet till 22 eller 23.

Enligt arbetstidslagen råder förbud mot nattarbete mellan klockan 24.00 och 05.00. Dispens kan ges av facket eller Arbetsmiljöverket, men Handels säger i princip alltid nej. Undantag är ett antal servicebutiker inom 7-Eleven och Pressbyrån.

Enligt beslut på kongressen 2016 ska Handels verka för att butikers öppettider regleras i lag. Den affärstidslag som fanns tidigare upphörde 1972.