Efter jobbet i sportbutiken beger sig Git Johansson varje onsdagskväll till efterlängtade repetitioner med Stockholm Steelband. Att spela steelpan i ett band är ett teamwork. Ett band kan bestå av allt från några få till upp till hundra musikanter.

– Jag älskar uttrycksformen. Musiken och rytmerna är fantastiska. Både att lyssna på och dansa till, och då är steget inte långt till att spela.

För Git Johansson är repetitionerna med Stockholm Steelband som att kliva in i en annan värld. En medryckande meditation med fullt fokus på musiken.

– När man spelar steelpan spelar man både melodi och rytm. Jag låter mig uppslukas och kopplar totalt bort allt annat. Att spela ihop, göra musiken tillsammans, är min terapi som gör att jag mår bra.

Fröet till att spela föddes tidigt. Redan när Git Johansson var 13 år kom hennes syster hem från karnevalen i Trinidad och Tobago fylld av upplevelser, och med kassettband som Git Johansson kopierade. Men det skulle dröja tills hennes systrar lockade med henne till Stockholm Steelband.

Till vardags arbetar Git Johansson i en sportbutik, vilket innebär en hel del sena arbetspass. Men onsdagskvällarna är heliga och hon har lagt in ett stående önskemål om att få vara ledig då.

– När jag senast bytte tjänst var ett av mina önskemål att jag inte vill jobba de kvällarna. ’Jag är tyvärr väldigt upptagen då’, säger hon lite halvt på skämt, halvt på allvar. Ibland spricker det och jag kommer efter halva repetitionen, det fungerar i stort.

Hon har länge varit intresserad av musik och dans från andra kulturer och rest mycket för att lära sig mer.

– Jag har alltid velat veta mer om var musiken och dansen kommer ifrån. Min salsa har tagit mig till Kuba flera gånger. Likadant med västafrikansk dans och Guinea och magdans i Egypten.

För att lära känna människorna och kulturen runt steelpan har hon besökt Trinidad och Tobago, men ännu återstår, som hon säger, det viktigaste; att besöka landets karneval – en tredagars jättefest som brakar lös i februari varje år. Den sägs vara världens äldsta, och ska ha sett dagens ljus före den mer kända Riokarnevalen. De flesta människor är lediga under karnevalen, som kretsar kring kilometerlånga parader till landets egna calypso- och socarytmer, och inte minst kring alla omkring 200 steelbands. Månader i förväg väljer varje band ut sin låt, beställer ett specialskrivet arrangemang och repeterar. Allt med siktet inställt på den mycket prestigefyllda tävlingen Panorama. Att se och höra ett hundra personer stort steelband är som att uppleva en musik- och dansföreställning.

Git Johansson har tidigare inte spelat några andra instrument, men har glädje av att hon sjungit en del. När hon började i Stockholm Steelband var hon på plats en stund före varje repetition och övade med ett par rutinerade medlemmar. De repeterade stämmor med henne och hon lånade hem instrument.

– Det är supersvårt. Tonerna ligger inte i ordning. Det är inte som på ett piano där de ligger på rad.

I varje instrument har en erfaren tillverkare och stämmare knackat ut olika toner, utspridda över den rundade metallytan. 

Steelbands innehåller olika stora instrument. Både i Västindien och här i Sverige. De minsta klingar med höga toner och de stora basfaten nere i djupet. Där emellan ligger de mellanstora som Git Johansson spelar.

För att lära in en ny låt brukar hon lyssna på originalet och på bandets egna inspelningar. Stockholm Steelband spelar inte bara musik från Västindien, utan också hits från reggae-, pop- eller jazzvärlden.

– Jag hör vad den som skrivit arrangemanget lyssnat på när jag lyssnar på originalet, men det är ännu bättre att lyssna på en inspelning med vårt band.

När de drar igång låtarna i bandet hinner hon inte titta för att träffa rätt toner.

– Det går för fort. Jag minns låtarna genom att öva in ett rörelsemönster i kroppen och händerna och dansar framför instrumenten.

Då har hon lämnat vardagen och är mitt i sitt instrument i Västindien. När hon går hem för kvällen är hon fylld av ny energi. 

4 musiktips!

• Steelbands of Trinidad and Tobago

• Desperadoes Steel Orchestra - Classical Transcriptions

• Amoco Renegades

• Phase II Pan Groove 

Fakta Steelpan

Steelpan är ett musikinstrument från Trinidad och Tobago i Västindien. Instrumentet uppfanns på 1930-talet och räknas som världens yngsta akustiska instrument. Trinidad och Tobago är ett land rikt på olja och gas och instrumenten tillverkas av uttjänta oljefat. Tillverkningen är ett hantverk i sig. Varje tillverkare, eller stämmare som de också kallas, har sin egen teknik som hen håller hemlig. Numera beställer tillverkarna särskilt tillverkade fat som de sedan stämmer efter sitt koncept.

Engagemanget i steelbanden är som starkast ett par månader innan den sprakande karnevalen, en tredagars jättefest i februari varje år. Banden deltar med en egen låt i en prestigefylld tävling som kulminerar med stora finaler under karnevalsdagarna.

De spelar all sorters musik. Mest melodier till calypsoinspirerade rytmer, men också jazz, latin, klassiska stycken och poplåtar.