Sara Dahlström kom in i kroppsaktivismen genom sin träningsblogg Mot tyngre lyft, som hon skrev för tidningen Hälsa och Fitness. Hon hade varit sugen på att börja blogga redan innan hon började på tidningen, men vågade inte förrän chefen bad henne. 

– Jag var inte så kroppspositiv i början. Jag trodde att folk inte ville läsa vad en tjock person tänker om träning, säger Sara Dahlström. 

Men responsen blev enorm. 

I takt med att kroppsaktivister som Stina Wollter började visa sina kroppar på sociala medier, växte även Sara Dahlströms positiva syn på kroppen. I dag lägger hon ut halvnakna självporträtt där magen får leva fritt, och glada dansvideos på sitt Instagramkonto. Det är feministiskt, säger hon. 

– Speciellt om man inte tillhör normen. Annars ser man bara normsmala kroppar i positiva sammanhang. Så bara att lägga upp en bikinibild i sig är feministiskt – om man inte ser ut som normen, säger Sara Dahlström. 

Var gränsen går mellan en feministisk och en sexistisk avklädd bild tycker hon är svårt att avgöra. Hon kan inte säga att en viss sorts bild är fel. Det viktiga är att själv ta kontrollen över hur ens kropp visas upp. 

– Jag tänker aktivt på att bryta normerna. Jag drar inte in magen. Den är stor och mjuk och väller ut. Jag har inte det där sexiga suget i blicken som finns i reklamen. Jag försöker känna mig självsäker och har kul, säger hon.

Att kroppspositivismen sprider sig får hon bekräftelse på varje dag. Personer mejlar henne och berättar att de äntligen vågat använda ett plagg de inte vågat innan, eller att de har varit på stranden i bikini för första gången på tio år. Hon har också startat ett projekt under #skakamedsara. På några dagar skickade 60 personer dansfilmer på sig själva till henne. Filmerna satte hon ihop och publicerade på sitt Instagramkonto. 

– Men samtidigt är den andra sidan av sociala medier, där allt är så perfekt, väldigt stor. Om jag ska vara dramatisk kan jag undra om kroppsaktivismen någonsin kommer att vinna. Jag hoppas det. Den gör ju redan skillnad, jag hoppas att det blir en positiv spiral. 

I början av januari pratade Sara Dahlström om träning i TV4:s Nyhetsmorgon. Efteråt handlade reaktionerna mer om hennes kroppsstorlek än om vad hon sa. Sara hymlar inte med att mycket fett på kroppen också innebär hälsorisker, men hon tycker att en hälsosam kropp är en kropp som mår bra. 

– Jag har haft tillfällen när jag varit smalare, när jag varit konstant deprimerad, hungrig och trött. Hälsa har ingenting med utseendet att göra. Det handlar om hur man mår och om hur man kan fortsätta må på sikt. Men som samhället är i dag skulle ingen välja att vara tjock. Alla hade varit smala om det gick. 

Fotnot: Kroppsaktivism handlar om att synliggöra andra kroppstyper än den smala som passar in i normen. Den som är kroppsaktivist har bestämt sig för att ta makten över sin egen kropp genom att visa upp den på sina egna villkor, oavsett vad någon annan tycker om det.

Fakta SARA DAHLSTRÖM

Ålder: 25 år.

Bor: Växjö och ibland Stockholm.

Familj: Två äldre systrar, mamma, pappa och hunden Sivan.

Gör: Är chefredaktör på tidningen Hälsa och Fitness, instagrammar kroppspositivt som @sdahlstrom och har precis startat en Youtube-kanal om tyngdlyftning. 

Tjänar: 27 000 kr/mån + extrainkomster från sociala medier. 

Intresse: Träning/tyngdlyftning. ”När jag står där med 150 kilo i händerna känner jag mig cool. Kroppen klarar av saker och är bra på saker. Den har inte bara ett utseende”.

Förebild: Stina Wollter och Linnéa Claeson.