– Jag vet inte hur många, men det var en hel drös. Nästan varje gång jag kom till jobbet hittade jag trasiga gurkor instuckna i någon hylla. Sedan såg en kollega en ungdom slå en kompis i huvudet med en gurka, säger Julia Hansson som är en av de frukt- och gröntansvariga på Hemköp i Falun.

Gurkfenomenet kallas Ortens batong i sociala medier. Det går ut på att slå en gurka så hårt att den går av, i huvudet på någon som inte är beredd på det. Sedan ska man lägga ut en film på händelsen.

– Vi har faktiskt provat det själva. Tidigare i dag kom en reporter från lokaltidningen hit, som butikschefen fick slå i huvudet med en gurka. Reportern såg ut att ha ganska ont efteråt, säger Julia Hansson och skrattar.

Problemet med de trasiga, obetalda gurkorna har pågått i ett par veckor, men sedan personalen lade en vädjande lapp bland gurkorna har det lugnat sig.

Inga andra grönsaker eller personal har kommit till skada.