Det var i samband med en översyn av förbundets kommunikationsarbete som idén om att uppdatera loggan kom till. Senaste förändringen gjordes i början av millennieskiftet, och då byttes endast färgen ut. Enligt Handels kommunikationschef Annica Otter är det därför nu hög tid för en förändring.

– Det har funnits praktiska problem med den gamla logon. Den fungerar dåligt på Facebook och sociala medier. På grund av ramen har vi varit tvungna att kapa den när vi till exempel velat göra profilbilder, säger hon och fortsätter:

– Men loggan var egentligen inte det stora för oss. Förra året fick vi i uppdrag att se över tre centrala dokument, kommunikationspolicyn, varumärkesplattformen och den visuella identiteten. Detta är en av konsekvenserna i det arbetet.

För att se vart man ville framåt började man först att blicka bakåt. Handels första logga baserades på Mercurius stav, en traditionell symbol för handel och ekonomi. Under 50- och 60-talet hade man ingen egen logotyp. I stället användes LO:s tillsammans med namnet Handelsanställdas förbund. Först på 70-talet dök det klassiska H:et upp, då i en 70-talstypsik orange färg.

1986 ramades loggan in, och därefter har endast mindre ändringar tillkommit.

– Vi har inte rört själva H:et. Men vi har släppt loggan fri och ändrat typsnittet. Jag tycker att vi har landat i något som tar vara på historien och som samtidigt underlättar vårt arbete betydligt i dag, säger Annica Otter.

Förutom logotypen har Handels även sett över sina typsnitt i tryckta och digitala medier, renodlat sitt språk, bland annat vad gäller arbetet med att lyfta fram medlemmar, samt tagit fram nya ledord i kommunikationsarbetet.

Så till tiotusenkronorsfrågan. Vad kostade egentligen kalaset? 20 000 kronor för den uppdaterade logotypen – en blygsam summa i sammanhanget, försäkrar Annica Otter.

– Arbetet med våra policys har varit ett större jobb. Men på fakturan för själva loggan står det 20 000 kronor. Uppdateringen är absolut framtagen med hänsyn till ekonomin.

Fakta: Handelsloggan genom åren

1906

Handels första logotyp var märket Merkurius stav, symbol för handel och ekonomi. Märket fanns i olika färger beroende på sammanhang.

1974

H:et i den nuvarande logotypen skapades 1974 av Torvald Sundbaum. Logon var ursprungligen frilagd och märkets färg var orange.

1986

Till kongressen samma år ramades märket in tillsammans med kortnamnet Handels, som förövrigt hade just det typsnittet – handels. Märket blev också rött. Därefter har mindre färguppdateringar gjorts.