Jag är studieledig från min fasta tjänst. Jag vill ta ut fyra veckors sammanhängande semester från 20 juli. När jag ska ansöka om detta och kan jag bli nekad? /Marie

Läs mer: 7 saker att hålla koll på inför semestern

Svar: Det finns inget fastställt datum eller tidsfrist för semesteransökningar, men arbetsgivaren ska ge besked två månader innan sommarsemestrarna. Jag föreslår att du söker så snart du vet vilken period du önskar.

Om du önskar ta ut din semester under en period då du tidigare beviljats studieledighet innebär det formellt att du avbryter din ledighet för att återgå i tjänst. I så fall ska du förvissa dig om, helst skriftligt, att din studieledighet fortsätter efter semestern. Annars finns risken att din semester ses som ett avslut av studieledigheten och att du måste söka för en ny period med risk för att din chef kan skjuta upp den. 

Peter, facklig rådgivare, Handels Direkt

Läs mer: 7 saker du bör veta om tjänstledighet