I dag är det ett år sedan starten av EU:s direktiv om att varje medlemsstat ska minska förbrukningen av plastkassar. Personal och skyltar började fråga om kunderna verkligen behövde en kasse, och informera om plastpåsens miljöpåverkan. Sedan dess har 74 procent av butikerna märkt att plastpåseåtgången minskat, enligt Svensk Handel.

Läs mer: Början till slutet för plastkassen?

Samma dag startade H&M, Kappahl och Lindex sitt projekt One bag habit, för att tillsammans minska antalet plastpåsar. Flera modeföretag har anslutit sig, och de flesta har mer än 50 procent lägre plastpåseförbrukning i dag, enligt Svensk Handel. Till exempel har H&M:s minskat med 58 procent.

Läs mer: Hemköp inför pant på plastpåsar

H&M slopar plastkassarna

Nu tar kedjan ett steg till, och slutar helt med plastpåsarna. Från och med hösten är det bara papperskassar av återvunnet material som gäller.

– Som en del i att minska nedskräpningen av plast i naturen går vi över till papperspåsar, säger H&M Sveriges hållbarhetsansvariga Felicia Reuterswärd i ett pressmeddelande.

Alla påsar måste återanvändas för att inte belasta miljön. Foto: Madeleine Andersson

Läs mer: Fler butiker inför pant på plastpåsar

Redan nu, på ettårsdagen av plastpåse-projektet, börjar kedjans junikampanj där de säljer tygkassar till samma pris som plastkassarna. För att uppmuntra till återanvändning.

Mataffärernas plastpåsar minst dåliga för miljön

Men när danska miljöstyrelsen studerade olika påsars miljöpåverkan, visade det sig att tygkassar har större miljöpåverkan än plastpåsar, skriver aktuellhallbarhet.se. Tygkassen av ekologisk bomull hade störst miljöpåverkan i studien, bland annat eftersom bomull kräver mycket resurser vid odlingen. Den behöver användas minst 149 gånger för att bli kvitt sin påverkan på klimatet. Lägst miljöpåverkan har mataffärernas plastpåsar. Alla påsar måste återanvändas flera gånger.

Läs insändaren: ”Plastbanta med förstånd”

Fakta: Färre plastpåsar i butikerna

3 av 4 handlare har märkt av än minskad åtgång på plastkassar det senaste året.

I genomsnitt har antalet plastkassar minskat med 35 procent per butik.

År 2025 ska svensken använda i snitt max 40 plastpåsar per år. Förra året, innan direktivet trädde i kraft använde vi i snitt 80 påsar per år.

Källa: Svensk Handel