Det började som ett tänkt videoklipp till hans och brorsans humor-facebooksida och slutade med en gitarrshow framför tusentals rockfans på Sweden Rock-festivalen i Sölvesborg. 2017 års vinnare av luftgitarr-SM Micke Nyrén har helt klart fått mersmak på konstformen.

– I grund och botten handlar det om att bjuda på sig själv. Det är jäkligt roligt! Ett par öl innanför västen sen går man upp och kör.

Läs mer: Matkedjans gitarrsuccé gav luft under vingarna

Med ett färgsprakande Europé/Rage Against The Machine-medley tog han hem den ärofyllda bucklan, en riktig elgitarr i samt en startplats på luftgitarr-VM i Finland senare under sommaren. Arbetsgivaren House of Colour stod för flygbiljett och boende i samband med tävlingarna.

– Det var himla schyst av dem, så hade jag inte jobbat där mer än några månader, säger Micke som har en lång bakgrund inom service och handel.

– Jag trivs väldigt bra med att prata med människor. Kunderna gillar också när man kan skoja lite och inte ta sig själv på så stort allvar. Att sitta framför datorn är inte min grej! Tack och lov finns andra som kan den biten.

Finalen i Finland slutade med en 14:e plats. Nu laddar han om inför årets SM-vända. Eftersom han vann förra året är han direktkvalificerad till finalen som i år hålls i Stockholm vid årsskiftet.

– Det blir ett nytt nummer, ett Kiss-inspirerat sådant. Bucklan ska försvaras!, säger Micke.

Fakta: Luftgitarr-SM

Luftgitarr-SM startade 1982 på nattklubben Studion i Stockholm. 1984 vann musikern och programledaren Kalle Moraeus mästerskapet. Micke "Svullo" Dubois har även han vunnit den prestigefyllda tävlingen. VM i luftgitarr arrangeras varje år i finska Uleåborg.

Deltävlingar till Luftgitarr-SM pågår just nu runt om i landet. Tidigare har Varberg och Karlshamn betats av, och i slutet på juli väntar Landskrona.

Luftgitarr anses vara ett av de svåraste instrumenten att äga och spela. En av anledningarna är att instrumentet är väldigt svårt att hålla reda på det eftersom man sällan vet var man lagt det. 

Framträdanden med luftgitarr är ofta variationsrika. Det förekommer uppträdanden med endast luftgitarr rakt igenom, men det är lika vanligt att utövare blandar in gester från dans -  till exempel disco.