Gunnarsbyn. När ortens sista matbutik stängde bestämde sig invånarna för att öppna den igen. Byn har enligt dem själva levt upp. Och den har skapat jobb till Emma som ville flytta dit för lugnets skull. Nu slipper hon pendla till Luleå sju mil enkel väg.
Porjus. Där stängde matbutiken förra året. I dag står den öde. Klockan i charken har stannat. Glöggflaskor och påsar med tacokrydda står på hyllorna. Kassastolen och en glassfrys är också kvar. Gamla handlaren vittnar om att butiken var en centralpunkt, där folk träffades, där man pratade med varandra.
Morjärv. Matbutiken ska stänga, men invånarna har planer på att ta över i form av en medlemsägd butik. De tror på konceptet. Äger man själv butiken blir man en trognare kund.

Butiken spelar en större roll för samhället än att vara en plats för transaktioner av varor och pengar. Öppnar butiken öppnar samhället, stänger butiken stänger samhället. Det handlar om en träffpunkt. Det handlar om ombudstjänster som post, apotek och systemet. En matbutik är en viktig bit i pusslet som kallas livet. Vi är trots allt bara människor med rätt basala behov. Att kunna köpa toapapper utan att åka flera mil är ett av dem. En butik är infrastruktur lika viktig som vägar och järnvägar. En butik motverkar avfolkning. En butik lockar annan näringsverksamhet, och en lanthandel underlättar närodlat och bidrar till kortare transporter och mindre utsläpp.

Ni som jobbar där är med andra ord väldigt viktiga.

En matbutik är en viktig bit i pusslet som kallas livet.

Att säga att man vill att hela Sverige ska leva är inte direkt att sticka ut hakan. Trots det lever inte hela Sverige. Regeringen har gjort ett jobb med driftsstödet för lanthandel och små butiker i glesbygd – 70 miljoner kronor per år för 2018 och 2019, och 35 miljoner per år från 2020. Regeländringar i driftsstödet har också gjort att fler butiker kan söka. Subventioner behövs. Marknadskrafterna gör inte jobbet här, så att säga.

Marknadskrafterna gör inte jobbet här, så att säga.

Räcker det som görs? I morgon ska Anni och Anton träffa landsbygdminister Sven-Erik Bucht (S) hemma hos honom i Haparanda. Vi får se vad han har att komma med.

Jag har själv tillbringat många somrar norröver, med släkt och ett ex. När jag berättar för mamma om #norrlandsveckan berättar hon att det var i Jokkmokk hon och pappa köpte sina vigselringar på 70-talet. De minns inte butikens namn. Men jag hoppas att den finns kvar.