Handelsnytt har pratat med Stina Josefsson, ombudsman på Handels.
Vi ska stänga för ombyggnad. Kan jag bli uppsagd?
– Är du anställd och företaget inte kan leverera arbete måste arbetsgivaren ändå betala lön.
Hur brukar företagen lösa ombyggnader?
– Det vanligaste är att personalen blir tillfälligt omplacerad till kedjans andra butiker. Man kan även bygga om i delar av butiken och fortsätta ha öppet. Jag tror att det är väldigt ovanligt att en liten fristående butik stänger helt för ombyggnad men skulle man inte ha någonstans att gå får man vara hemma med lön.
Jag har en tjänst på 20 timmar i veckan men brukar jobba extra utöver det. Vad händer med de timmarna?
– Du har bara rätt till de timmar du har på kontraktet, så är det alltid. Så du kan inte kräva att få extratimmar i en annan butik du omplacerats till. Arbetar du konstant övertid får man se om det kanske är så att du har rätt till fler fasta timmar på kontraktet.
Jag blev omplacerad till en annan stad. Får jag betalt för pendlingen?
– Det är sådant facket kan förhandla om inför en ombyggnad. Det är inte ovanligt att man får pendla på betald arbetstid.
Min butik brann ner och vi vet inte än om vi blir omplacerade. Får jag lön?
– Ja, ofta är det försäkringsbolaget som täcker lönekostnader vid en sådan händelse.