I februari 2018 kontaktade personal från Handels företaget Skistart i Älvdalen, som säljer vinterutrustning på nätet. I november höll de ett lunchmöte med personalen. Många av de cirka 20 anställda önskade sig kollektivavtal, och en majoritet gick med i Handels.

Arbetsgivaren var först inte intresserad, men efter förhandling skrev man under kollektivavtalet. Den 1 februari i år började det gälla.
– Skönt. Nu får vi bättre övertidsersättning, säger skyddsombudet Daniel Larsson.

Tjänstepension, föräldrapenningtillägg och ersättning vid semester och resor är enligt Daniel Andersson på Handels i Dalarna andra förbättringar för Skistarts anställda som följer med kollektivavtalet.

På måndag bjuder Handels personalen på middag för att fira det nya kollektivavtalet. Samtidigt tänker de ta nästa steg i den fackliga utvecklingen: bilda klubb.

Daniel Larsson föreslås bli ordförande. Han ser fram emot att lösa frågor på jobbet i dialog med arbetsgivaren. Han är klar över vad som blir klubbens första viktiga uppgift:
– Att se till att kollektivavtalet efterlevs.

Organiseringen på Skistart har skett inom ramen för Handels e-handelsprojekt. Det har pågått sedan 2015 och avslutas i maj i år. I nästa nummer av Handelsnytt skriver vi mer om arbetsvillkor och kollektivavtal inom e-handeln.