Vad är ett schystombud?

– Det är fortfarande en ny grej, så vi är inte helt på det klara med det själva än. Men Oh My grundades 2011 med en vision om att bli Sveriges schystaste arbetsgivare i vår bransch. Vi har alltid lyssnat på medarbetarinitiativ. Vill man springa ett lopp,  anordna en fest eller en föreläsning så säger vi oftast ja till det. Det har varit väldigt uppskattat. Samtidigt är det oftast de som ber om något som involveras. Tanken är att schystombudet ska få med alla.

–  Alla schystombud är också skyddsombud. Så det är också ett sätt att utveckla den rollen och kanske paketera den lite mer modernt.

Gör ni schystronder?

– Inte än! Men vi har faktiskt funderat på det. Det är dock viktigare för oss att få ut budskapet, snarare än att formalisera det. Men det kan absolut bli någon form av rutin, till exempel medarbetarenkäter eller en inkorg dit man kan skicka idéer.

När ni upptäcker oschystheter, upprättar ni en åtgärdsplan eller rapporterar till huvudschystombudet då?

– Nä, något sånt kommer vi inte ha. Det handlar mer om att lyfta frågorna.

Vad är då schyst, och vad är oschyst?

– Det är en bra fråga. Man måste komma fram till det tillsammans såklart. Men alla människors lika värde, samt att inkludera alla är ju grunden. I praktiken kan det handla om att säga hej på morgonen, att vara ärlig mot kunder och kollegor eller att bjuda medarbetare på lunch. Allt det här kanske låter som något Bamse skulle ha sagt. Men vi tror på det. I vår bransch förekommer mycket oschysta villkor, obetald övertid och många saknar kollektivavtal. Det finns ett stort värde i att diskutera de här frågorna.

Ni har blivit lite kända för erat arbetsmiljöarbete. Vad har ni mer gjort?

–  Vi har bland annat haft en antistresskola. Sen har vi en grej vi kallar för luftlön. Man går en runda enligt en slinga och så får man 50 kronor på lönen. Vi har samma princip med friskvården. Tränar man på fritiden så får man 50 kronor för det. Det finns dock ett tak.

Tycker du att schystombud är något att ta vidare till andra branscher, till exempel handeln?

– Jag tror verkligen det. Man märker att det här med employer branding, det vill säga att bygga ett arbetsgivarvarumärke, har exploderat. Det gäller att steppa upp som arbetsgivare för att kunna erbjuda någonting som är hållbart. Även om olika branscher har olika problem så slår ju till exempel de stressrelaterade sjukdomarna genom hela samhället.

Oh My har kontor i Stockholm, Halmstad, Piteå, Härnösand och Oslo. På de tre förstnämnda finns ett schystombud. Oh My har kollektivavtal.