Tre frågor till Jens Lundberg, Handels pressekreterare. 

Fackligt självförsvar är en av rubrikerna på en workshop ni ordnat. Vad ska ni försvara er mot?

– Vi vet att Amazon har potential att hota hela det svenska sättet att organisera arbetet. Det är viktigt att hitta sätt att hantera det och att även politiker och arbetsgivare ser riskerna med om Amazon kommer till Sverige. 

Jens Lundberg

Vad har ni kommit fram till för knep?

– Vi hade en gäst från facket i Storbritannien som sa att de hade svårt att nå fram till de anställda. Vi måste jobba på våra värvningsmetoder. I Storbritannien jobbar de undercover. Vi ska se till att störa Amazon på olika sätt och vara på tårna när de kommer. 

Amazon

Fack varnar för Amazon: ”Hot mot svenska modellen”

Lager & e-handel

Vad är den största utmaningen?

– På kort sikt är det att komma in och värva medlemmar. Företaget har en väldigt antifacklig hållning och håller ögonen på om det pågår facklig aktivitet på arbetsplatsen. 

– På lång sikt är det en utmaning för hela handelsbranschen eftersom de strävar efter en monopolsituation som kan slå ut svenska företag. Där måste svenska företag vara försiktiga med att göra sig beroende av Amazons tjänster. Vi har bra samtal med arbetsgivarorganisationen Svensk Handel och de respekterar den svenska modellen om att företag ska ha kollektivavtal. Sen får vi se vad som händer när det blir strid.