Det var vid en inspektion av skönhetssalongen i april som Arbetsmiljöverket förstod att sju anställda inte genomgått de läkarkontroller som krävs för att få jobba med de kemikalier som används på arbetsplatsen.

Totalt får salongen böta 16 800 kronor för missen.

Nagelsalongerna

Nagelskulptörer tvingas betala tillbaka lön

Nyheter

Skyddsombud har varit på plats

Handels regionala skyddsombud Henry Andersson har informerats. Enligt honom har Handels besökt arbetsplatsen alldeles nyligen.

– Vi känner till salongen och har en bra dialog med dem, men Arbetsmiljöverket valde att slå ner på att arbetsgivaren inte genomfört de medicinska kontrollerna. Alla som jobbar med de härdplaster och kemikalier som används i nagel- och franssalonger ska ha ett godkännande att de kan hantera kemikalierna, säger Henry Andersson och fortsätter:

Alla som jobbar med de härdplaster och kemikalier som används i nagel- och franssalonger ska ha ett godkännande att de kan hantera kemikalierna

Henry Andersson, ombudsman Göteborg.

– Man ska även genomgå hälsokontroller med jämna mellanrum, och det är arbetsgivarens skyldighet att det blir av.

Nagelsalongerna

Handels söker upp nagelsalonger efter missförhållanden

Nyheter

I vintras avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning mycket tuffa arbetsförhållanden på nagelsalonger – särskilt på kedjan Five five nails i Stockholm och Göteborg. Anställda ska bland annat ha tvingats betala tillbaka lön till arbetsgivaren.

Företaget, som har kollektivavtal med Handels, har sedan dess stämts av facket på 3,4 miljoner kronor.

50 arbetsplatsbesök i Göteborg

Efter avslöjandet har facket genomfört ett stort antal kontroller över hela landet, varav cirka 50 i Göteborg. Förbundet har även anlitat tolkar för att nå fram till arbetsgivare och anställda.

– Detta med missade läkarkontroller ser vi rätt ofta. Men även att utsugen som ska ta bort damm är bristfälliga. I sådana fall anmäler vi det till Arbetsmiljöverket, säger Henry Andersson.

Regelbundna kontroller ett måste

Limmet som används till naglar och fransförlängning kan ge allvarliga allergiska besvär, till exempel andningssvårigheter, hosta, kliande och rinnande ögon, astma eller eksem.

Arbetsgivare är därför skyldiga att se till att anställda som jobbar med den typen av lim längre än 30 minuter varje vecka genomgår en läkarundersökning regelbundet – en så kallad tjänstbarhetsbedömning.

Källa: Arbetsmiljöverket