I februari i år stängde Handels förbundsstyrelse av klubbordföranden i en skånsk Ica Maxi­butik från hennes fackliga uppdrag. Orsaken var att kvinnan samtidigt har ett kommunpolitiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Detta strider enligt Handels mot förbundets stadgar eftersom det rör sig om ”verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål”. 

Överklagade

Handels och SD

SD-politiker får inte tillbaka fackligt uppdrag

Nyheter

Kvinnan överklagade beslutet till Handels förbundsråd i maj, som dock lät avstängningen stå fast. Nu har hon överklagat igen.

– Hon anser fortfarande att hon inte har brutit mot Handels stadgar, säger hennes juridiska ombud Anders Elvingsson.

Ärendet kommer slutligen att avgöras av en skiljenämnd, som består av tre ledamöter. Handels och den avstängda kvinnan utser var sin ledamot, och dessa två utser i sin tur en opartisk ordförande, vanligen en juridiskt kunnig person så som en domare.

Flera månader

Handels och SD

Handels: Då kan man bli av med sitt fackliga uppdrag

Nyheter

Parterna får lämna skriftliga yttranden till skiljenämnden och till slut kan ärendet avgöras vid en muntlig förhandling ungefär som i domstol. Processen kan ta flera månader.

– Vi räknar inte med att det kommer att avgöras i år, säger Henrik Ask vid LO-TCO Rättsskydd som företräder Handels i tvisten.

Handels pressekreterare Jens Lundberg säger att facket står fast vid att det var rätt att ta ifrån klubbordföranden hennes förtroendeuppdrag.