Jeanette Danielsson arbetar för närvarande i charken i en Ica-butik i Stockholm. Förra veckan sökte hon jobb i en annan butik via sajten Personalica, som beskrivs som ett fristående bemanningsföretag för personer som vill jobba på Ica.

”Oerhört kränkande”

Butikschefen i denna butik ringde då upp och berättade att hon hade fått två ”tummar ner” av sin nuvarande chef, rapporterar Aftonbladet.

Jag kan se allting, bara för att jag är arbetsgivare. Bland annat om min egen personal söker andra jobb. Och på profilen till tjejen som sökte jobb såg jag röda tummar ner i rekommendationen

– Ica-chefer med behörighet kan tydligen ge intern information om sina anställda, som andra chefer och arbetsgivare kan se. Via systemet kunde de även se att jag sökte ett annat jobb, även fast jag inte sagt något till dem. Det här känns oerhört kränkande, säger Jeanette Danielsson till tidningen.

Tar avstånd

HR-direktören på Ica Sverige, Ann Hennicks, tar avstånd från det som skett och betonar att sajten Personalica drivs av ett fristående bolag.    

Ann Hennicks, Personaldirektör, ICA Sverige.

– Det är alltså inte Ica som har betygssatt henne på det sättet, vi tror inte att man kan bedöma medarbetare på ett så kortfattat sätt, säger hon.

Ansvariga för Personalica hävdar att chefer inte ska kunna skicka information om arbetssökande mellan varandra, vilket tillbakavisas av chefen som ringde upp Jeanette Danielsson.

– Jag kan se allting, bara för att jag är arbetsgivare. Bland annat om min egen personal söker andra jobb. Och på profilen till tjejen som sökte jobb såg jag röda tummar ner i rekommendationen. Det känns väldigt olustigt och jag har informerat mina anställda att jag tyvärr har sett saker jag inte borde ha sett, säger hon till Aftonbladet.

Kan vara olagligt

Sören Söderman är ombudsman på Handels. Han hävdar att arbetsgivarnas agerande kan vara ett lagbrott.   

Sören Söderman, ombudsman.

– Om det har gått till på det sätt som det beskrivs är det inte okej. Att skicka information om anställda från ett bolag till ett annat är integritetskränkande och kan vara olagligt. Speciellt om de anställda själva inte fått kännedom om det, säger han till Handelsnytt.    

Vad bör medlemmar göra om de blir utsatta för något liknande?

– Om medlemmar får reda på att information om dem själva kommer till annat bolags kännedom kan de både höra av sig till oss på Handels och till Datainspektionen. Är man osäker bör man tänka på att inte skriva på avtal som handlar om att lämna ut personuppgifter, säger Sören Söderman.