”Med gott självförtroende och trygga händer, har årets nykomling lyckats att på bästa sätt representera sin generations djärvhet och spegla sin samtid.”

Så löd motiveringen till Maria Assarsson, vinnare i kategorin Årets nykomling på tävlingen Årets frisör som avgjordes i Stockholm i helgen. Hon tog hem priset för tolkningen av det självvalda tema ”Norrsken”.

– Det var helt fantastiskt att vinna. Jag är så glad för hela upplevelsen. Alla som tävlade var väldigt trevliga och vi klickade riktigt bra ihop, säger Maria Assarsson om erfarenheten.

Chefen pushade

Till vardags arbetar hon på salongen Headon i Malmö. Det var hennes chef som pushade henne att skicka in ett bidrag till tävlingen.

Maria under tävlingen.

– Vi hade två dagar här med modeller, fotograf och sminkös. Man skickar in bidraget som en bild, sen blir man utvald att tävla live. Därefter utses vinnaren på galan samma kväll, säger Maria och fortsätter:

– Jag har aldrig tävlat förut, särskilt inte live, men jag tycker att jag lyckades hålla nerverna i styr. Jag hade en bra känsla i magen när vi var klara.

Jag tycker att jag lyckades hålla nerverna i styr. Jag hade en bra känsla i magen när vi var klara.

Maria Assarsson

Kort är bäst

Att klippa färgglatt och kort är en personlig favorit, något som tydligt skiner igenom i hennes vinnarbidrag.

– Samtidigt ville jag göra något jag inte gör till vardags, och därigenom utmana mig själv. Kort på sidorna, en tydlig lugg, och mycket färg kan man beskriva dem som.

Firande då? Ja ett sådant blev det också. Till sent.

– Det blev både efterfest och Spybar! Jag var nog inte i säng förrän halv sex den natten.

En vinnarfrisyr.

Maria var inte den enda vinnaren från Headon i Malmö. Hennes kollega Jovana Stojanovic tog hem titeln Årets damfrisör.