I samband med löning stod det klart att sminkkedjan Make Up Store inte kunde betala löner, skatter och skulder – något som Breakit var först att rapportera.

Inte samma som konkurs

Kedjan har satts i rekonstruktion. Det är ett alternativ till konkurs för företag som beräknas överleva. För de anställda kom lönen därför inte in på kontot som vanligt.

Eftersom Make Up Store inte har tillräckligt med pengar träder lönegarantin in, förklarar Cecilia Creutz, ombudsman på Handels.

Hur lång tid kan det ta att få lönen?

– Det vågar jag inte säga. Det hänger helt på Länsstyrelsens handläggning och arbetsbelastning och på när arbetsgivaren skickar in löneunderlaget, säger Cecilia Creutz.

Vad ska de anställda tänka på?

– Det är som vid en konkurs, att man har koll på sina lönespecar och vad man ska ha i lön. Sedan ska man gå och jobba fram till att man hör något annat. Skillnaden mot konkurs är att bolaget kan fortsätta driva verksamheten i stället för en konkursförvaltare.

Man ska ta ut den semester man kan, för ingen vet vad som händer framöver. Har du semesterdagar från 3–4 år tillbaka ligger de i farozonen.

Cecilia Creutz, ombudsman på Handels

Något annat att tänka på utöver det?

– Att man inte ska ha mycket sparad semester. Man ska ta ut den semester man kan, för ingen vet vad som händer framöver. Har du semesterdagar från 3–4 år tillbaka ligger de i farozonen eftersom lönegarantin inte räcker så långt bak i tiden.

Det sägs att butiker kommer att stängas. Har Handels fått sådana besked?

– Jag har inte fått några signaler att det är på gång. Skulle det vara så måste bolaget vända sig direkt till respektive avdelning för att förhandla om detta. I så fall är det inte säkert att jag har fått den informationen.

Detta gäller vid företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem men som på sikt har möjlighet att överleva.

Företaget eller fordringsägare kan ansöka i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktion utser den en rekonstruktör.

Lön till de anställda kan vid rekonstruktion betalas ut genom den statliga lönegarantin.