I maj 2019 köpte Coop upp Nettos 163 varuhus i Sverige. Sedan dess har hälften av dem gjorts om till Coopbutiker. Flera av dem hade tidigare två skannrar i sina kassor, men efter omgörningen blev det bara en skanner, eftersom det är standard hos Coop.

Ju färre skannrar i kassan, desto mer måste den som jobbar vrida och vända på varorna för att streckkoden ska komma rätt. Det ständiga vridandet och vändandet kan leda till belastningsbesvär i till exempel handleder och axlar, visar flera studier.

Personal får ont i handlederna

På Handels i Malmö har regionala skyddsombud och andra både jobbat och lobbat mycket för att minska belastningsbesvären hos kassapersonal.

Regionala skyddsombud har haft kontakt med medlemmar på före detta Netto för att ta reda på om de har märkt någon skillnad i kassan. De har bland annat fått rapporter om att kassapersonal fått mer ont i handlederna sedan de fick de nya kassorna.

Coop: Självskanning ger bättre arbetsmiljö

Coop tycker däremot att arbetsmiljön i de före detta Nettobutikerna har blivit bättre efter omgörningen. Coops presstalesperson Tarik Telqaid framhåller självskanningen när han får frågan om varför de kassor som hade två skannrar numera bara har en.

– Det finns många fler delar än skannern som påverkar arbetsmiljön i kassan. Till exempel hade Nettobutikerna PLU-koderna i pärmar, nu finns de digitalt i stället. Vi har också infört självskanningskassor i de omgjorda butikerna. Där finns en stor arbetsmiljövinst för kollegorna då man varierar arbetet vid kassan från att bara skanna till att hjälpa kunderna som skannar själva, då det alltid ska vara bemanning vid självskanningen, säger Tarik Belqaid.

Nära 100 varslas – kan få jobb på Coop

Sedan Coop köpte Netto har företaget beslutat att stänga tio Nettobutiker. Än så länge har ingen Coopbutik stängt på grund av uppköpet, enligt Tarik Belqaid. 95 personer varslas. Eventuellt kan före detta Nettoanställda få jobb på andra Coopbutiker i stället.

– Eftersom det är två olika bolag är det svårt att säga att så här blir det för alla. Men personalen sitter ju på kompetens som är eftertraktad, så det är en diskussion som förs med facket. Vi jobbar för att hitta bästa möjliga lösning för alla, säger Tarik Belqaid.