I maj avslöjade Icanyheter att Coop köper matkedjan Nettos verksamhet i Sverige och en månad senare rapporterade Market att affären godkänns av Konkurrensverket. Det innebär att de 2 000 anställda på Nettos 163 butiker och två centrallager kommer att få en ny arbetsgivare i Coop.

– I själva affären och avtalet står det att vi tar över all personal, säger Coop butiker & stormarknaders vd Christian Wijkström för Handelsnytt.

Vill utöka – inte lägga ned

Christian Wijkström säger också att Coop gör affären för att i första hand expandera och inte för att lägga ned butiker. Vad som till exempel kommer att hända med butikerna på de platser där en Coop ligger bara några hundra meter från en Netto är än så länge oklart.

– Min generella bedömning är att vi är i behov av kompetens snarare än det omvända. Hur det blir i det enskilda fallet kan jag inte svara på, säger Christian Wijkström.

Frågetecken finns också kring det framtida behovet av Nettos två centrallager i Falkenberg och Linköping, eftersom Coop har egna lager.

Handels: ”Risk att butiker läggs ner”

Nyheter

– Det är klart att vi har en plan för hur vi vill jobba framöver. Men den här frågan får jag inte beröra. Då påverkar jag Nettos nuvarande affärsplan och det får jag inte lov att göra förrän jag har aktierna till bolaget, säger Christian Wijkström.

Han vill i stället framhålla vikten av affären för Coops framtid. Så sent som 2013 lanserades ett stort sparpaket för att rädda den förlusttyngda koncernen. Om köpet av Netto går igenom förflyttar sig Coop enligt Christian Wijkström i ett svep flera år framåt i etableringstakt och konkurrenskraft. I södra Sverige ökar marknadsandelarna från 14 till 18 procent.

– Det borde stärka säkerheten för Handels medlemmar framöver och med det så blir vi en bättre arbetsgivare, säger han.

”Vad kommer hända med oss?”

På Nettos lager i Falkenberg jobbar drygt 100 personer på golvet och lika många på kontorssidan. De anställda fick beskedet i morse, så det är fortfarande väldigt mycket som är oklart berättar fackklubbens ordförande Mehmet Turay.

– Det är mycket frågor kring personalen. Vad kommer hända med oss? De kan ju inte sparka alla. Alla här är så pass duktiga och lagret är ett av det mest effektiva i Sverige tycker vi eftersom vi ligger så bra till prestationsmässigt, säger Mehmet Turay.

Själv är han spontant positiv till affären.

– Jag tycker ändå att det är en kul grej. Jag gillar Coop och det kanske blir ett bättre arbetssätt med en annan arbetsgivare. Här har de varit ganska snåla med personal till exempel, säger Mehmet Turay.

Coops köp av Netto

Coop har kommit överens med Salling Group om att köpa den danska matkedjans Nettos 163 svenska butiker och två lager. Affären väntar nu på att godkännas av Konkurrensverket.

Netto har främst butiker i södra Sverige. Butiken längst norrut ligger i Surahammar.

Kedjans svenska centrallager ligger i Falkenberg och Linköping. Där jobbar sammanlagt omkring 260 personer.

Totalt har Netto 2 000 anställda i Sverige.