Det amerikanska e-handelsföretaget Amazon har bekräftat att man påbörjat lansering i Sverige med bland annat en svensk sajt. På fredagen rapporterade SVT att Amazon öppnar ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna, som kommer att skötas av det tyska logistikföretaget Kuehne Nagel. 

– Det är ett företag som finns i Sverige, är medlem i en arbetsgivarorganisation och har kollektivavtal. Det tycker vi är positivt, säger Linda Palmetzhofer, tillförordnad ordförande för Handels.

Kollektivavtal med Transport

Kuehne Nagel är medlem i Transportföretagen och har kollektivavtal med bland annat Transportfacket.

Linda Palmetzhofer.

– Det innebär schysta villkor och fackligt inflytande på arbetsplatsen, säger Linda Palmetzhofer.

Amazon har på flera håll i världen kritiserats för dåliga arbetsvillkor, antifacklig hållning och ovilja att teckna kollektivavtal.

– På internationella fackliga konferenser har jag fått höra vittnesmål om hur Amazonanställda i Tyskland och England känner sig behandlade som robotar och tvingas kissa i en pet-flaska för att de inte hinner gå på toa, säger Linda Palmetzhofer.

Gemensamt

Hon betonar vikten av att fackföreningsrörelsen i Sverige håller ihop för att upprätthålla den svenska modellen med kollektivavtal och schysta relationer mellan fack och arbetsgivare.

– Det här är något vi gör gemensamt.

Tillsammans med fyra andra fackliga ledare skrev Linda Palmetzhofer förra veckan i en debattartikel i Svenska Dagbladet att de hoppas att företag som Amazon är beredda att bli en del av den svenska modellen genom att gå med i en arbetsgivarorganisation och teckna kollektivavtal. Att arbetsgivaren på Amazons svenska lager ser ut att bli ett etablerat logistikföretag med kollektivavtal är därför något hon välkomnar.

Handels och Transport har på senare år tvistat om vilket fackförbund som ska organisera anställda och teckna kollektivavtal i e-handeln. Handels kommer att inleda dialog med Transport om hur man ska agera när det gäller det nya Amazon-lagret.