E-handelsföretaget Amazon är på god väg att etablera sig i Sverige. Och enligt Daily Mirror lämnar arbetsmiljön på företagets lager mycket att önska.

Tidningen har talat med både nuvarande och tidigare personal, som bland annat berättar att en gravid kvinna fick en varning för att hon inte klarade målet att packa 120 varor i timmen.

– Det är modernt slaveri, säger en före detta anställd.

Hon hävdar att cheferna registrerar varje minut de är frånvarande från sina arbetsstationer, inklusive toalettpauser.

Går runt som zombier

Michael Gabay, facklig representant.

Enligt den fackliga representanten Michael Gabay händer det att personalen inte kan gå på toaletten för att kollegor låst in sig och somnat.

 – Anställda går runt som zombier. Varför behandlar de människor så här? Jeff Bezos (Amazons grundare och VD) är världens rikaste man och detta är hur hans företag drivs, säger han.

Nekades ambulans

Två anställda uppger också att de utsatts för negativ särbehandling för att de varit fackligt aktiva. Andra rapporterar att de nekats ambulans när de skadats på arbetsplatsen och i stället hänvisats till en första hjälpen-station.

Amazon tillbakavisar uppgifterna och skriver i en kommentar till Daily Mirror att ”dessa anklagelser är inte en korrekt beskrivning av vår arbetsplats”.

Värderas till nästan 10 000 miljarder

  • Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos och är i dag världens största e-handelsföretag med 45% av marknaden.
  • Förra året blev Amazon det andra företaget någonsin efter Apple att värderas till över 1 biljon dollar (1 000 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 9 300 miljarder kronor).
  • Jeff Bezos har enligt affärstidningen Forbes en personlig förmögenhet på motsvarande omkring tusen miljarder kronor.

Källor: Wikipedia, Forbes, Daily Mirror