1. Fack och arbetsgivare kan inte enas om munskydd i handeln

Blir det en rekommendation om att resande i kollektivtrafiken ska bära munskydd tänker Handels kräva att detsamma gäller butikskunder. Men Svensk Handel anser inte att butiker och rusningstrafik går att jämföra. Tvärtom har handeln motsatta problemet – det är för få kunder.

Handels vill också att de anställda som vill ha munskydd ska få ha det. Det är en trygghetsfråga, menar facket. Svensk Handel å sin sida anser att det är bra som det är – att företagen får bestämma själva.

2. Rabalder i konkurs – så många sägs upp
120 anställda på Rabalder har sagts upp efter att bolaget som äger butikskedjan gått i konkurs.
– Det har gått dåligt i och med coronan, men jag trodde inte det var så illa, säger Helena Wall som jobbar på Rabalder i Uppsala.

Under våren har flera modebutikskedjor gått i konkurs i pandemins skugga. MQ, The Shirt Factory, Joy, Flash och Dea Axelsson och nu även Kompott Mode AB som äger Rabalder.

3. ”ABF kränkte fackombud och struntade i att förhandla”

Handels anklagar ABF i Norrbotten för att ha hindrat ett fackombud i hans uppdrag och i ett flertal fall struntat i att förhandla om viktiga frågor. Facket kräver nu en halv miljon kronor i skadestånd.

– Jämfört med andra arbetsgivare har ABF en egen syn på hur man tillämpar mbl. Det är märkligt med tanke på att ABF tillhör arbetarrörelsen och håller fackliga utbildningar, säger Tobias Sundman, ombudsman på Handels i Luleå.