Förhandlingarna om trygghet, omställning och anställningsskydd kommer att återupptas, meddelar arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och facken för arbetare och tjänstemän i LO och PTK. Förhandlingarna inleds i morgon, torsdag. Tidigast på fredag klockan 13 kommer parterna att berätta om resultatet. Syftet är att lösa de återstående frågor som parterna fortfarande var oense om när förhandlingarna kraschade natten till 1 oktober.

Ny på jobbet

7 saker du bör veta om tjänstledighet

Frågor om jobbet

Handels ordförande Linda Palmetzhofer välkomnar beskedet.

– Det är bra. Vi har hela tiden sagt att vi vill förhandla så långt som möjligt för att försöka hitta en lösning.

Vad hoppas du att det ska leda till?

– Ökad trygghet på arbetsmarknaden. Inte bara anställningsskyddet i las, utan en större helhet som ger en ökad trygghet i omställning. Vi vill att våra medlemmar ska få större möjlighet till kompetensutveckling och bättre möjligheter att ställa om till ett nytt jobb när arbetsmarknaden förändras.

Är det extra viktigt i dag när handeln förändras i snabb takt?

– Verkligen. E-handel ersätter butiker, lagren automatiseras och klimatomställningen ställer nya krav på kompetens. I dag får våra medlemmar inte den komptensutveckling som krävs för att hänga med i omställningen.

Du sa 1 oktober att fortsatta las-förhandlingar kräver att den politiskt tillsatta las-utredningen kastas i papperskorgen. Har du ändrat dig?

– Nej, jag tycker fortfarande att den ska slängas i papperskorgen. Jag vill att de återupptagna las-förhandlingarna ska komma fram till ett reslutat i form av en verklig text som vi kan säga ja eller nej till.

Hur påverkas avtalsförhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel av att las-förhandlingarna återupptas?

– Jag har ännu inte pratat med Svensk Handel om det. Både vi och de har fört in las-frågorna i förhandlingarna. Vi skulle ha pratat om dem just i morgon, torsdag. Jag antar att vi får prata om något annat – eller ta en paus.

Hur långt har ni kommit i avtalsförhandlingarna?

– Vi har tittat på vad vi gjorde i våras. Vi har haft bra diskussioner i mindre grupper, men mycket återstår.

I industrins avtalsförhandlingar, som ska vara vägledande för hela arbetsmarknaden, talas det nu om att sluta avtal som är 29 månader och alltså varar fram till 31 mars 2023. Är det rimligt för handeln?

– Det beror helt på vad ett sådant avtal innehåller när det gäller löneökningar och andra villkor.

Är en förutsättning för att sluta ett långt avtal att las-frågorna blir lösta?

– Ja, vi behöver lösa frågorna om trygghet och omställning. Antingen i ett nytt huvudavtal för hela arbetsmarknaden, eller i kollektivavtal för vår egen bransch.

Kommer nya avtal för handeln att innehålla retroaktiva löneökningar från 1 april i år?

– Vår ingång är att vi har samma krav som när vi startade förhandlingarna i våras, det vill säga löneökningar från 1 april. Men Svensk Handel erbjuder noll kronor.

Vem ska bestämma över las?

Förhandlingarna om trygghet och omställning har förts mellan arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och facken för arbetare i LO och tjänstemän och akademiker i PTK.

Parterna har förhandlat om tre områden:

  1. Anställningsskydd. Arbetsgivarna vill att det ska bli lättare och billigare att säga upp anställda. LO-facken vill bland annat hindra hyvling av arbetstid och avskaffa allmän visstid.
  2. Omställning. Hur anställda som sägs upp ska få stöd att komma vidare i arbetslivet.
  3. Arbetslöshetsförsäkring. En a-kassa som helt sköts av fack och arbetsgivare, i stället för att som i dag finansieras av staten.

Fack och arbetsgivare hade själva satt slutdatum 30 september. Natten till den 1 oktober meddelade de att de inte lyckats komma fram till ett avtal.

Därmed hotar politikerna med att ändra las utifrån vad en statlig utredning har föreslagit. Detta förslag skulle enligt facket förskjuta makten till arbetsgivarnas fördel.

Kravet på att ändra las har drivits av Centern och Liberalerna och är en av de viktigaste punkterna i januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna. Om fack och arbetsgivare tvingas lämna över frågan till politikerna riskerar det att leda till regeringskris.