1.

Ica fortsätter att leverera rekordvinster till handlarna. Men bara en av landets tio mest framgångsrika butiker delar med sig av vinsterna till personalen i form av bonus.

– Butiksledning och chefer har bonus, men det finns inget sånt för dem som sliter på golvet. Det är riktigt tråkigt. Varför inte dela med sig när det nu går så bra? Säger Ulla-Britt Thor ombudsman på Handels i Göteborg.

Undantaget är Ica maxi Jönköping som länge toppat listorna över de mest framgångsrika Ica-butiker.

2.

”En sminkad gris”. Det kallar Handels avtalssekreterare Per Bardh förslaget som ska ersätta allmän visstid i det avtal som Svenskt Näringsliv och PTK enats om. Där kallas det i stället för särskild visstid. Efter 18 månader på särskild visstid omvandlas anställningen till tillsvidareanställning.

– Det hjälper inte oss, vi har tolv månader som gräns i våra kollektivavtal. Det arbetsgivarna erbjuder är en sminkad gris! 

Vidare säger Per Bardh att Handels är redo att ta till strejkvapnet om man inte ser resultat gällande allmän visstid i de kollektivavtalsförhandlingarna som nu pågår med Svensk Handel.

– Om vi inte hittar en lösning är konflikt sista utvägen.

3.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer är glad över veckans besked att regeringen skrotar las-utredningen, även kallad Toijerutredningen.

Att regeringen går vidare med det förslag som PTK och svenskt näringsliv förhandlat fram och som LO sagt nej till räcker dock inte.

– Vi sa nej för att den innehöll för mycket dåligt och för lite bra. Vi vill stärka tryggheten för LO-medlemmar och andra genom att begränsa möjligheten att missbruka visstidsanställningar och hyvla arbetstid.

4.

Kropparna får inte längre plats. Kylcontainrarna räcker inte till. Carina Gyllentegs pappa får hög feber. Hon vet att covid-19 sprids på äldreboendet. Men hon får inte träffa honom.

– Jag är van vid döden, men det här … det var skoningslöst, säger begravningsofficianten Maria Lidén.

Läs det gripande reportaget om när coronan slog till mot Borlänge.