De nya kollektivavtalen för butiker och lager ger löneökningar från 1 november. Tvärtemot vad många hoppats blev det däremot ingen retroaktiv lönehöjning från 1 april när de gamla avtalen egentligen löpte ut. Samtidigt har delar av handeln, inte minst livsmedelsbutiker, i många fall gjort extra stora vinster under coronapandemin. Borde inte de anställda få del av det?

Jo, det finns arbetsgivare som tycker det. En av dem är Coop Finspång i Östergötland som har fem butiker och 95 anställda. Arbetsgivaren och facket har kommit överens om att de anställda ska få två kronor extra per arbetad timme för perioden april till oktober. För en heltidsanställd blir det cirka 2 400 kronor extra som betalas ut på decemberlönen. Även inhoppare belönas på samma sätt. Totalt får 115 anställda dela på en kvarts miljon kronor.

Lena Löwgren, fackombud Coop Finspång.

– Vi är jätteglada! Det känns bra att få betalt för allt slit och de risker vi har tagit under pandemin, säger Lena Löwgren, fackombud på Stora Coop i Finspång.

Anders Svensson, vd i Coop Finspång, har en liknande syn.

– Jag tycker det var olyckligt att det inte blev något nytt avtal 1 april, vi hade precis som andra arbetsgivare budgeterat för löneökningar då. När sedan försäljningen ökade under pandemin kunde vi vända förra årets förlust till ett positivt resultat. Det är rimligt att vår personal får del av det, säger Anders Svensson.

Anders Svensson, vd Coop Finspång.

Han känner till flera mindre Coop-föreningar som på liknande sätt låter de anställda få del av vinsten.

Borde även större butikskedjor och ännu mer lönsamma handelsföretag dela med sig till personalen?

– Ja, det tycker jag.

Om lönsamheten i Coop Finspång blir lika god nästa år lovar Anders Svensson att de anställda även då ska belönas lite extra.

Fakta: Ingen retroaktiv höjning i nya avtalen

De nya kollektivavtalen för privata butiker och lager ger löneökningar med 774 kr/mån den 1 november 2020 och ytterligare 580 kr/mån den 1 april 2022.

Däremot höjs lönerna inte retroaktivt från 1 april 2020, då tidigare kollektivavtal egentligen löpte ut. På grund av coronapandemin förlängdes de gamla avtalen till 31 oktober.

Vissa handelsföretag har bonussystem som regelmässigt ger de anställda extra betalt när försäljningen går bra. Exempel är Ikea, Gekås, Jysk och Kappahl.

Kooperativa butiker och lager har egna kollektivavtal med arbetsgivareföreningen KFO. Lön och villkor liknar de som gäller för privata butiker, men är inte helt identiska. Avtalsförhandlingar pågår just nu.

Coop Finspång är en av 28 konsumentföreningar i Sverige som driver egen detaljhandel. De är medlemmar i Kooperativa Förbundet, KF.