”Jag minns när vi sålde en beatles- singel med alla medlemmarnas autografer. Kunden hade precis vunnit på lotto.” säger Jonas Hallström

Det där suget. Den där kittlande känslan när man äntligen finner den där sista delen av pusslet som gäckat en så länge, den kicken. Det är vad Nostalgipalatset handlar om.

Oavsett om man vill återupptäcka barndomens Star Wars-leksaker, eller hitta rätt pressning av en ovanlig Jimi Hendrix-vinyl – kliver man ner i den dunkla, men ändå förvånansvärt luftiga, källarlokalen vid S:t Eriksplan i Stockholm har man kommit rätt. Här kan man få behovet tillfredsställt.

Lottovinst blev Beatles-singel

Jonas Hallström vet. Han har upplevt det många gånger. Och han har sett vad folk kan vara beredda att betala för att få uppleva den känslan.

– Jag minns när vi sålde en Beatles-singel med alla medlemmarnas autografer. Den var ofantligt dyr. Jag vet att kunden precis hade vunnit på lotto. Den dagen slog vi rekord i kassan, säger han medan vi dricker kaffe i butikens kombinerade lager och fikarum.

Jag minns när vi sålde en Beatles-singel med alla medlemmarnas autografer. Den var ofantligt dyr. Jag vet att kunden precis hade vunnit på lotto.

Jonas Hallström

Runt omkring oss står halvpackade kartonger. Handskrivna lappar med beställningar är uppsatta på whiteboarden ovanför bordet. ”Kan ni skicka en katalog med all er hårdrock?” undrar en kund. Även om butikens näthandel ökat är Nostalgipalatset helt klart en affär av den gamla skolan. Det hör kanske ihop med utbudet.

Loppisfynd att hålla utkik efter enligt Jonas

Scalextric. Racingbanor där man tävlar med bilar i fasta spår. Det har blivit lite som Märklin-tågen var för den äldre generationen.

Actionfigurer som He-man. Gärna i kartong. Ofta tredubblas då värdet.

Lego har kommit starkt på senare år. Rymdlego från 80-talet är populärt. Har du turen att hitta ett Beatles-lego är det värt omkring 1 500 kronor.

Mer än en hobby

Att samla är i dag ett fenomen som framför allt förknippas med avkoppling och njutning. Men hos vissa går det djupare. I takt med att världen blivit allt mer fragmentiserad och globaliserad har det blivit ett sätt att skapa ordning i tillvaron. Att få överblick.

Nostalgipalatset har funnits i Stockholm sedan 1997. Förutom skivor säljer man leksaker, filmaffischer och kuriosa.

Lite så tror Jonas Hallström också att det är. För många av hans kunder är intresset mycket mer än bara en hobby.

– När allt du kan tänkas behöva finns tillgängligt på telefonen så längtar många efter autentiska upplevelser. Man vill komma nära något som är på riktigt. Lite i motsats till det digitala. Det vi gör här blir en slags motkraft.

Kulturella Södermalm påverkade

Att han hamnade på en butik som Nostalgipalatset är både en slump, och inte. Uppvuxen på kulturella Södermalm i Stockholm tillhör han en generation som levde med uppfattningen att de kunde bli precis vad de ville. Filmare, konstnär eller musiker. Alla vägar låg öppna.

– Jag hade det runt mig. Min farbror har gjort filmer. Mina vänner hade alla föräldrar med kulturella yrken. Det fanns ett stöd från omgivningen att man kunde hålla på med sånt, säger han.

Mina vänner hade alla föräldrar med kulturella yrken. Det fanns ett stöd från omgivningen att man kunde hålla på med sånt

Jonas Hallström.

Film var länge drömmen och han påbörjade också studier inom det. Men så hände livet. Barn, sambo, och även sjukdom. Att ge 100 procent på en filmarkarriär blev helt plötsligt svårt. Han fick börja om.

Svaret blev en annan passion – musiken.

– Under gymnasiet gick jag ofta till skivaffären Snickars records. Jag lyckades få in en fot där. Det blev en räddning på något sätt, säger Jonas.

Frodo – en notorisk skivsamlare

Efter ett gäng år på Snickars records och en vända som alltiallo på en barnteater landade han på Nostalgipalatset för fyra år sedan. Sedan dess är han en av dem som ansvarar för butikens onlineförsäljning.

Ovanpå lagret leder en ranglig trappa upp till ett vindsutrymme. Här bland tejprullar, packplast och hundratals lådor med leksaker och skivor huserar Jonas för det mesta.

På lagret, packandes ordrar, där håller Jonas till för det mesta.

Nyligen fick han in en lite udda beställning som stannat kvar hos honom.

– Jag packade ihop alla grejer och kollade upp kunden. Det visade sig vara Elijah Wood, han som spelar Frodo i Sagan om ringen. Han är tydligen en notorisk skivsamlare.

Heliga graaler stillar suget

Det är också kring skivorna och musiken som hans eget samlande har kretsat. Hiphop, soul och jazz är favoritgenrerna. Men hemma försöker hanhålla det någorlunda i schack. Max 1 000 skivor. Resten säljer han av.

Jag kommer i kontakt med så många ”heliga graaler” via jobbet, de där objekten man drömt om.

Jonas Hallström

– Jag kommer i kontakt med så många ”heliga graaler” via jobbet, de där objekten man drömt om. När man får hålla i dem, lyssna på dem, då stillas behovet. Dessutom gillar jag att ha det luftigt hemma. Lite feng shui så där, säger han och skrattar.

Jonas Hallström

Ålder: 42 år.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Sambo, barn och bonusbarn.

Lön: 22 000 kronor.

Jobbar med: Onlineförsäljning på Nostalgipalatset. Har extra koll på skivor med hiphop, jazz och soul.

Intressen: Målar, skriver och filmar. Lyssnar på musik och går gärna på utställningar.

Det roligaste med Nostalgipalatset tycker han är just det nördiga. Att specialkunskaper och smala intresseområden tillåts vara styrkor. Han har kunnat vara sig själv här.

– Det är en speciell miljö. Kanske lite mindre ytligt än andra delar av handeln. Man får bidra på det sätt man kan. Det är fantastiskt egentligen.


Gamla grejer Jonas gillar

Star Wars Millenium Falcon. Värde: 500:-.

”Denna är lite ruffig. Men i gott skick kan de kosta runt tusenlappen. Vad gäller gubbarna är attiraljerna ibland mer värda än gubben. Ofta är det svärden eller mantlarna som försvunnit.”

Nintendo 8-bitars. Värde 1200:-

”Det finns många nya miniversioner i dag. Men det är ju originalet som gäller. Spelen går loss på upp mot 500 med kartong.”

Vinylskivan Operation Doomsday av MF Doom. Värde: 300:-.

”En personlig favorit. MF Doom har en egen estetik och rapstil, det finns mycket humor i hans musik. Detta är en återutgåva, originalet kostar 1 500 kronor.”

Drakar och demoner. Rollspel. Värde: 700:-.

”Det här är riktig nostalgi för mig. Detta ex är fjärde utgåvan, den första från 1982 kostar två-tre tusen kronor”.

The Shining av Stanley Kubrick. Filmaffisch från japan. Värde: 1200:-.

”Min son brukar säga att jag är lik Jack Nicholson på denna, haha. Det är kul med affischerna. Vissa Star Wars-original kan gå för 10 000 kronor.”