Organisationen Mensen lanserar nu ett utbildningsmaterial som riktar sig till fack och skyddsombud. Här är några av tipsen på vad ni kan göra på arbetsplatsen för att göra vardagen lättare för dem som har mens.

Mensskydd om det krisar. 

Precis som att det finns plåster och toapapper på jobbet borde det finnas mensskydd att tillgå. 

Vila, värme och värktabletter. 

Se till att det finns ett vilorum om man har mensvärk och behöver ligga ner en stund. Även tillgång till värktabletter och en värmande vetekudde hjälper.

Har du mens eller?

Nyheter

Toarast. 

Går det att gå på toa när som helst under arbetsdagen? Se till att det finns t ex möjlighet att bytas av i kassan om man måste gå på toa utanför ordinarie raster. 

Var är handfatet? 

Handfat och papperskorg ska helst finnas inne på toaletten, eller i direkt anslutning till den. 

Prata om det. 

Se till att det finns ett öppet och stöttande samtalsklimat där det är okej att prata om hur man mår. Det är också bra om chefer har kunskap om hur menscykeln fungerar och hur olika mensrelaterade sjukdomar kan påverka hälsan. 

Mensbesvär och PMS

Sex av tio som har mens lider av mensvärk, och de flesta känner att värken påverkar deras vardag. Två av fem har till och med stannat hemma från jobbet.

Mensvärk får man närlivmodern drar ihop sig när slemhinnan stöts ut. Ofta får man ont i magen, men även i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Diarré, yrsel eller kallsvett, illamående och kräkningar kan också förekomma.

Sjukdomen endometrios drabbar ungefär var tionde person som har mens. Det är en kronisk inflammation som ger svår mensvärk, rikliga blödningar och oregelbunden mens. 

PMS, premenstruella spänningar, har andra symptom, allt från irritation, gråtmildhet, depression och panikångest till huvudvärk, ömma bröst och svullenhet. Upp till 30 procent av alla kvinnor har lättare PMS-besvär. Mellan två och fem procent har PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, Svår PMS. Liknar en depression eller ångestsjukdom. 

Källor: 1177, RFSU, Karolinska Institutet, Yougov på uppdrag av Metro, undersökning 2017.