”Jag har alltid tagit mig fram på cykel. När jag var liten lånade jag ofta pappas cykel när det regnade. Av någon anledning gillade jag att cykla runt på landet utanför Varberg i ösregnet.

Av någon anledning gillade jag att cykla runt på landet utanför Varberg i ösregnet.

Julia Olah

Den första delen av mitt yrkesliv sysslade jag med konst. Både textil, modedesign och metall. Efter ett tag blev jag skoltrött och tog ett jobb på Posten i Göteborg. Min kropp var trött och jag blev sjukskriven. Under rehabiliteringen bestämde jag mig för att cykla långt. Planen var från Nordkap till Gibraltar, men längs vägen ändrade jag mig och hamnade i Sahara i stället.

Före resan var jag inne i en cykelbutik och frågade om de behövde folk. Det ledde till extrajobb som säljare. Steget från det till mekaniker var inte långt. Jag har alltid skruvat själv.

Kolla in Julias Instakonto: @julia.onbike.olah

Erfarenheterna från metallkonsten hjälpte också till. Ibland berättar jag inte för folk vad jag jobbar med. Det är alltid någon som har en gammal Crescent de vill snacka om. Jag nördar gärna cyklar, men ibland kan sådant ta död på intresset.

Cykling har ökat jättemycket under pandemin. Våren 2020 märkte vi att det kom in en massa gamla rostiga cyklar som folk hämtat upp från sina källare. Hos leverantörerna har det varit helt slut på cyklar och reservdelar.

Våren 2020 märkte vi att det kom in en massa gamla rostiga cyklar som folk hämtat upp från sina källare.

Det hänger också ihop med den gröna trenden. I Göteborg finns olika grupperingar. Allt från kaffedrickande cykelhipsters, till de som kör i terräng på mountainbikes. Många kör också virtuella lopp hemma där man tävlar mot andra.”

Berättat för Anton Andersson

Vårrusta cykeln? Här är Julias tre råd

Gör en helhetskoll. Tar bromsarna? Glappar det nånstans? Har däcken sprickor? På Youtube finns många bra tips om man vill meka själv.

Om du vill ha service, boka i tid! När du har upptäckt att det är fint väder, har alla andra också det.

Var försiktig om du köper begagnat. Ofta säljs cyklar billigt för att de har gått sönder. Satsa gärna på cykel utan växlar – de slits inte på samma sätt.